Voldsomt pres på Ole Andersen giver Danske Bank en midlertidig topchef – men kronprinsen er stadig i spil

Bestyrelsen i Danske Bank har ifølge flere aktører formentlig givet efter for presset fra omverdenen og smidt Thomas Borgen på porten tidligere end ventet. Samtidig kan udfordringer med Finanstilsynet ifølge en headhunter have trukket processen med at finde ny topchef ud.

Danske Bank-formanden Ole Andersen har med den midlertidige udnævnelse af Jesper Nielsen som afløser for Thomas Borgen skaffet sig tid til at finde den næste topchef for banken. På billedet ankommer Andersen og Borgen til pressemødet om bankens hvidvaskundsersøgelse 19. september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Ole Andersen vil ikke træffe en beslutning med pistolen så tæt på panden, som tilfældet har været i den seneste tid i spørgsmålet, om hvem der fremover skal stå i spidsen for Danske Bank i stedet for Thomas Borgen.

Derfor, påpeger flere analytikere og headhuntere, har formanden sammen med resten af bestyrelsen i landets største bank mandag udpeget en midlertidig, intern afløser i skikkelse af koncerndirektør Jesper Nielsen. Det sker mindre end to uger efter, at man i forbindelse med offentliggørelsen af advokatundersøgelsen af hvidvaskskandalen meddelte, at Thomas Borgen skam ville blive siddende, indtil hans afløser var fundet.

»At man vælger at udpege en intern, midlertidig afløser, betyder, at der nok er sket noget siden forrige onsdag. Reaktionerne i kølvandet på rapportens offentliggørelse har i høj grad også været en manglende forståelse for, at Thomas Borgen skulle blive siddende som topchef. Man har formentlig målt temperaturen hos bankens interessenter, og derfor formentlig skullet rykke hurtigere end ventet,« forklarer Mikkel Emil Jensen, der er bankanalytiker hos Sydbank.

Nemmere at vente nu

Bestyrelsen kan nu også vente længere med at udpege den permanente afløser, påpeger Mikkel Emil Jensen.

»Det vil være nemmere at have Jesper Nielsen siddende i en rum tid, end det ville være med Thomas Borgen. Presset vil alt andet lige være mindre, og det giver bestyrelsen et større vindue til at finde en ny topchef«.

Han bakkes op af sin kollega hos Jyske Bank, Simon Hagbart Madsen, der ikke mener, at dagens udmelding får de store konsekvenser for investorernes opfattelse af Danske Bank.

»Vi ser fortsat, at det er mest oplagt, at afløseren bliver den nuværende chef for bankens Wealth Management-division, Jacob Aarup-Andersen. Jeg kunne godt have tænkt mig en mere permanent afklaring, men der er sandsynligvis en proces i gang, hvor det bliver afklaret, hvilke kandidater der kan være i spil,« siger han og tilføjer:

»Den her overgangsordning er måske naturlig nok, eftersom det kunne give lidt uro, at Thomas Borgen fortsat stod ved roret efter hvidvaskskandalen. Det er både praktisk og symbolsk med en midlertidig afløser.«

Et voldsomt ydre pres

Det kan ifølge Jakob Stengel, partner i headhunterfirmaet Case Rose, også være, at man gerne vil gå endnu bredere ud, for man vil sikre sig den bedst mulige på markedet, som han siger. Headhunteren har svært ved at se, at bankens bestyrelse kan retfærdiggøre meget andet. Selvfølgelig er der et ønske om at finde en hurtig løsning.

»Men alle ønsker også en løsning, hvor alle bagefter kan sige, at man er trygge ved valget, og hvor man kan begynde at genskabe tilliden til Danske Bank.«

Headhunteren John Lohff, partner i Lohff Management Consultants, har noteret sig et »voldsomt ydre pres« på Danske Bank i kølvandet på advokatundersøgelsen og Thomas Borgens fortsatte tilstedeværelse i banken.

»Rigtig mange har undret sig over, at Thomas Borgen ikke blev fritstillet allerede i forbindelse med pressemødet,« siger han.

Nødvendigheden af et rent CV

Også han påpeger, at der er mange, der har kigget på den blot 40-årige Jacob Aarup-Andersen som en oplagt afløser. Men hvis man kigger seriøst på ham, så skal han godkendes af Finanstilsynet efter de såkaldte fit & proper-regler.

»Det er ikke en kort proces, slet ikke nu her, hvor der er så meget bevågenhed på den her sag fra regeringen og Folketinget. Jacob Aarup-Andersen har eksempelvis været i Goldman Sachs og forskellige andre steder, så man er nødt til i detaljen at undersøge, om hans CV er rent. Ellers vil der være et forfærdeligt postyr bagefter,« forklarer John Lohff.

Men det er ikke blot et eventuelt spøgelse fra Jacob Aarup-Andersens fortid i Goldman Sachs, hvor han arbejdede fra 2002 til 2005, der kan volde problemer hos tilsynet. Før Jacob Aarup-Andersen i april 2018 blev ny chef for den vigtige Wealth Management-division i banken, var han finansdirektør. En position han fik i april 2016.

I bankens organisationsdiagram fra dengang fremgår det, at finansdirektøren her havde ledelsesansvar for to centrale personer i håndteringen af hvidvasksagen i banken. Dels Danske Banks juridiske direktør, Flemming Pristed, der mandag meddelte sin afgang, og som havde mødt kritik af både tilsyn og bankens egen advokatundersøgelse.  Dels bankens compliance-direktør, Anders Meinert Jørgensen, der havde ansvaret, for at banken overholdt de gældende love og regler.

Processen med Finanstilsynet har ifølge John Lohff nok trukket længere ud, end man havde forestillet sig. Samtidig er der det ydre pres, for at Thomas Borgen skal gå, og derfor kommer den midlertidige løsning i spil. Men han tror fortsat på Jacob Aarup-Andersen som det endelige valg.

»Det har ikke været drejebogen fra starten, at Jesper Nielsen skulle være en midlertidig løsning på det her tidspunkt. Jeg tror fortsat, at Jacob Aarup-Andersen er i spil. Bliver det ikke ham, bliver det næppe nogen anden fra Danske Bank. Så skal man finde en ekstern, og så kan det blive en lang proces over flere måneder,« siger han.