Midlertidig topchef udpeget for Danske Bank

Thomas Borgen er blevet fritstillet - ny topchef bliver Jesper Nielsen, der dog er en midlertidig udpegning.

Jesper Nielsen er blevet udpeget som en midlertidig afløser for Thomas Borgen som topchef for Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Thomas Borgen er nu endegyldigt fortid som topchef for Danske Bank. Mandag morgen meddeler den danske storbank, at han er blevet fritstillet, og at man har udpeget en midlertidig afløser.

Det er Jesper Nielsen, der hidtil har været en del af koncerndirektionen med ansvar for bankens aktiviteter i Danmark. Men han skal ikke sætte sig for godt til rette i chefstolen.

»Jesper Nielsen vil fortsat varetage sit job som chef for Banking DK og er ikke kandidat til stillingen som administrerende direktør,« lyder det i en pressemeddelelse.

Ole Andersen forklarer i et skriftligt citat, at bestyrelsen er af den »opfattelse, at det, med den situation banken er i, er bedst, at den der leder direktionen også er en del af bankens fremtid«.

»Det er Thomas Borgen som bekendt ikke, da han har opsagt sin stilling. Samtidig har han nu afsluttet og overdraget sine opgaver til den øvrige direktion, og derfor er vi blevet enige om, at det er bedst for alle parter, at han bliver fritstillet med det samme. Arbejdet med at finde en permanent afløser skrider planmæssigt fremad, og indtil det er afsluttet, vil Jesper Nielsen stå i spidsen for direktionen og varetage det formelle ansvar,« skriver han.

Enig med bestyrelsen

Thomas Borgen meddelte sin afgang den 19. september, kort før Danske Bank offentliggjorde konklusionerne fra dens egen advokatundersøgelse af den omfattende hvidvaskskandale, som nu i halvandet år har fyldt stadigt mere for landets største bank.

»Det er åbenlyst, at Danske Bank ikke har levet op til sit ansvar i sagen om mulig hvidvask i Estland. Det beklager jeg dybt,« sagde Thomas Borgen den onsdag morgen, hvor han og banken meddelte, at han ville forlade banken, når en afløser var fundet.

Denne mandag morgen er det ligeledes en nøgtern Thomas Borgen, der forholder sig til begivenhedernes gang i de øverste ledelseslag i toppen af dansk erhvervsliv.

»Jeg er enig med bestyrelsen i, at det er bedst for alle parter, at den der leder direktionen er en, der kan være med til at følge beslutningerne helt til dørs, og da jeg som bekendt har sagt op, er det ikke mig.  Samtidig har jeg fået afsluttet eller overdraget det, jeg skal, og derfor er det naturligt, at jeg stopper nu,« lyder det i et skriftligt citat.

Betragtes som en formalitet

Den permanente afløser mangler altså fortsat. Den midlertidige - Jesper Nielsen - har været ansat i Danske Bank siden 1996, og blev i 2016 udnævnt som koncerndirektør med ansvar for Danske Banks samlede privatkundeforretning i Norden. I april blev han så i forbindelse med en større rokade i ledelsen ansvarlig for bankens danske aktiviteter.

»Jeg er blevet bedt om at stå i spidsen for mine kolleger i direktionen, og det ansvar påtager jeg mig gerne. Jeg betragter det mest som en formalitet og glæder mig til, at der kommer en permanent løsning på plads,« siger Jesper Nielsen i et skriftligt citat.

Thomas Borgen nåede altså dermed at være en del af Danske Bank i lidt mere end 20 år. Han blev en del af bankens aktiviteter i Oslo med titel af »treasurer« i 1997. To år senere rykkede han til København, hvor han blev »chief dealer«, inden han i 2001 blev topchef for den Danske Bank-ejede norske bank Fokus Bank. I 2009 blev han så en del af koncerndirektionen med ansvar for »Udenlandske
bankaktiviteter og Danske Markets«. I 2013 tog han det sidste skridt mod toppen og afløste Eivind Kolding som topchef for hele banken. En stilling han altså nåede at bestride i fem år.