Vestas ruster sig til kamp mod rivaler i USA

Efter et dødt år i 2013 venter vindmøllebranchen et boom i USA i opførelse af nye vindfarme på grund af, at investorer kan få gunstige skatterabatter. Det kan i høj grad komme verdens største vindmølleproducent, Vestas, til gode.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går bedre og bedre i Vestas, verdens største producent af vindmøller. Og selv om Anders Runevad 1. september kun har siddet som topchef i et år, vil han i historiebøgerne få æren for, at der i 2014 igen blæste mildere vinde over Vestas og pæne sorte tal på bundlinjen efter nogle år med grimme underskud.

Efter at det er væltet ind med ordrer, og der har været en global vækst i leveringer af vindmøller i andet kvartal fra april til juni i forhold til samme periode sidste år, og Vestas samtidig har haft en stabil indtjening, er der brede smil på chefgangene i Vestas’ hovedkvarter i Skejby ved Aarhus.

»Jeg ser virkelig gode muligheder for vækst i USA.«

Det siger Anders Runevad i lyset af, at Vestas igen har haft et stærkt kvartal i USA. Vestas nyder især godt af milde vinde, der for tiden blæser i USA. Anders Runevad fastslår, at der forsat er flere markedsandele at vinde for Vestas, hvis salgsteam har travlt med at sikre firmaet nye ordrer på den anden side af Atlanten. Det sker i skarp konkurrence med de magtfulde rivaler som tyske Siemens og amerikanske GE.

Efter et dødt år i 2013, hvor der næsten ingen møller blev sat op i USA, venter den sultne vindmøllebranche et veritabelt boom i opførelse af nye vindfarme. En af betingelser for støtte er, at de grønne kraftværker er bygget færdige inden udgangen af 2015. Det kan blive yderst gunstigt for Vestas, hvis fabrikker og datterselskab har hovedsæde i Colorado, at de amerikanske skattemyndigheder efter lang tids usikkerhed har gjort reglerne om klækkelige skatterabatter til investorer, der opfører vindmøllefarme i 2014-15, klare.

»Samtidig spiller det stærkt ind, at det er billigt at låne penge til byggeri af grønne kraftværker. Og det ventes verdens nummer ét på produktion af vindmøller, Vestas, i høj grad at nyde godt af. Det tegner generelt rigtig godt for vindmølleproducenterne og ikke mindst Vestas, der jo har ansat masser af folk,« siger en af vindbranchens eksperter, Per Krogsgaard fra konsulentfirmaet BTM Consult.

I første halvår i år fik Vestas globalt næsten 2.100 nye medarbejdere på lønningslisten. Selskabets vækst er især sket på fabrikker uden for Europa og Afrika, ikke mindst i USA, hvor der over halvåret er blevet ansat 1.000. Dermed har Vestas her 4.300 ansatte på fire fabrikker. USA tegnede sig også for en stor del af de nye ordrer, Vestas fik i det seneste kvartal. Samlet set tegnede USA og andre lande i Amerika-regionen sig for 40 procent af samtlige ordrer.

Vestas er nu halvvejs mod sit første år med overskud siden 2010. Vestas nyder ud over væksten i den globale vindmølleforretning, der primært er drevet af markedet i USA, godt af at være slanket gevaldigt. I 2012-13 lukkede koncernen en række fabrikker og fyrede en tredjedel af de ansatte. Vestas gik fra 23.000 medarbejdere ved udgangen af 2011 til 15.500 ansatte ved udgangen af 2013. Med ny- og genansættelser af medarbejdere er staben godt på vej mod 18.000.

Nettoindtjeningen i andet kvartal i år var på 94 millioner euro eller 700 mio. kroner. I samme kvartal sidste år var tabet på 462 mio. kroner.