Historisk store overskud i dansk erhvervsliv

Hvis man havde håbet på tydelige tegn på øget vækst fra de store danske virksomheders regnskaber for andet kvartal, kan man kun blive skuffet. Men nettoresultaterne tager alligevel et pænt samlet hop.

A. P. Møller – Mærsk er i en klasse for sig, hvad angår indtjening. Især har containertrafikken givet gevinst. Foto: Ingo Wagner/EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: INGO†WAGNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De største danske virksomheder i C20-indekset, der udgør rygraden af dansk erhvervsliv, tjener penge som aldrig før. Men de har svært ved for alvor at få gang i salget og skabe grundlaget for øget indtjening i fremtiden. Virksomhederne er til gengæld noget nær verdensmestre i at klemme yderligere indtjening ud af omsætningen ved at effektivisere og spare på omkostningerne.

Det viser en analyse af C20-selskabernes regnskaber for andet kvartal, som Berlingske Business har foretaget i samarbejde med Sydbank.

Ses der bort fra A.P. Møller – Mærsk, som på grund af sin størrelse er en historie for sig selv, er omsætningen blandt de 16 C20-virksomheder, der indtil videre har afleveret regnskab for andet kvartal, blot steget med 3,8 procent i forhold til samme periode sidste år. Det er kun lidt mere end den generelle løn- og prisudvikling. Men overskuddet efter skat er steget med hele 25,1 procent. Tages A. P. Møller – Mærsk med, er fremgangen i overskuddet oppe på 49,2 procent til næsten 40 milliarder kroner efter skat i andet kvartal.

Forklaringen er, at det i høj grad er rationaliseringer over en bred kam, der øger indtjeningen i toppen af erhvervslivet. Hvis man havde håbet på klare tegn fra regnskaberne på øget forbrug og vækst i Europa, må man til gengæld blive skuffet.

»Den svage økonomiske vækst gør det fortsat svært for de fleste virksomheder at få markant volumenvækst. Men regnskaberne viser til gengæld, at de store virksomheder nu for alvor høster frugterne af de seneste års løbende besparelser. Danske virksomheder har været dygtige til konstant at finde nye effektiviseringer i alle dele af værdikæden,« siger aktieanalysechef i Sydbank Bjørn Schwarz.

Aktieekspert Michael Borre fra Nordea understreger, at tendensen er den samme i resten af Europa.

»De 322 største europæiske selskaber, som indtil videre har aflagt regnskab, har haft et fald i omsætningen på én procent, men en vækst i overskuddet på hel 17 procent. Det er imponerende, at de store virksomheder kan blive ved med at spare sig til større overskud. Men vi venter, at de lidt bedre tider vil løfte omsætningen i den sidste del af i år,« siger Michael Borre.

Udviklingen blandt de danske virksomheder svarer i store træk til den udvikling, der ses i toppen af erhvervslivet i andre europæiske lande. I USA er det derimod lykkedes en større del af virksomhederne at skabe markant vækst i toplinjen, men den svage europæiske økonomi udgør en betydelig bremseklods for de europæiske selskaber.

Tallene dækker over en stabil og moderat positiv udvikling i store defensive selskaber som Novo Nordisk, Novozymes, GN Store Nord og Chr. Hansen. Her er der alle steder en behersket fremgang i omsætningen i forhold til året før, mens effektiviseringer har bidraget til lidt større fremgang i driftsindtjening og nettoresultat. Alligevel er kurserne faldet for stort set alle de store defensive selskaber oven på kvartalsregnskaberne, og det skyldes for de fleste selskabers vedkommende, at investorerne havde håbet på en bedre udvikling i omsætningen.

Det seneste års udvikling i de konjunkturfølsomme dele af erhvervslivet varierer ikke overraskende mere, men de driftsmæssige effektiviseringer går igen. Et meget cyklisk selskab som cement- og mineralvirksomheden FLSmidth sætter udviklingen på spidsen, da selskabets omsætning er hårdt ramt af tilbageholdende kunder i mine- og råvareindustrien. Selskabet har imidlertid effektiviseret markant, og det har bidraget til et pænt driftsresultat i det seneste kvartal på knap 500 mio. kr.

»Mine- og råvaremarkedet er fortsat meget udfordret, og markedsbetingelserne er generelt svære for mange konjunkturfølsomme brancher. Det gælder også eksempelvis store dele af shippingmarkedet og finanssektoren. Selv om vi har set tegn på en spirende vækst i Europa, kan det tage længere tid, før det forplanter sig til øget omsætning for mange cykliske selskaber. Men det er trods alt glædeligt, at der er toplinjefremgang i nogle konjunkturfølsomme virksomheder som f.eks. Pandora og Danske Bank,« siger Bjørn Schwarz.

Aktiechef Henrik Henriksen fra PFA Pension peger på, at virksomhedernes lønomkostninger kun stiger i et moderat tempo, ligesom udgifterne til råvarer falder for de råvareafhængige selskaber. Samtidig har svækkelsen af euroen været en fordel for de eksportorienterede danske virksomheder.

»Men flere virksomheder skaffer også billigere finansiering på grund af den lave rente. Der er mange positive ting i regnskaberne, men set under ét er de også et udtryk for, at tingene går langsomt i Europa. Tingene går i den rigtige retning, men det føles alligevel ikke som om, at vi er på vej ind i et solidt opsving i Europa,« siger Henrik Henriksen.

Det kan blive vanskeligt for de store virksomheder at blive ved med at levere så markante forbedringer i indtjeningen, hvis det ikke snart lykkes at løfte omsætningen mere, vurderer aktiechefen.

»Fremgangen skal i højere grad komme fra toplinjevækst de kommende år. Der er fortsat mulighed for at øge indtjeningen pænt uden mærkbar toplinjevækst nogle kvartaler endnu i dansk erhvervsliv, men så skal vi også gerne se lidt mere volumenvækst,« siger Henrik Henriksen.