Defensive selskaber slår de konjunkturfølsomme

Det ses tydeligt i regnskaberne fra de store danske selskaber, at konjunkturerne hjemme og ude fortsat er svage. Det er således defensive selskaber, som har klaret sig bedst.

Aktie- valutahandel i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er de lidt mere defensive danske selskaber som William Demant, ISS, Tryg, Novo Nordisk, Coloplast, Chr. Hansen og Lundbeck, der er kommet bedst gennem årets andet kvartal. Derimod er de mere konjunkturfolsomme selskaber, så som FLSmidth, DSV, NKT, D/S Norden, Danske Bank, Vestas og Pandora set under ét, endnu knap så gode til at øge deres salg og indtjening, hvis der lige ses bort fra giganten A.P. Møller – Mærsk.

»Udviklingen har generelt været stærkest hos de defensive selskaber, og det vidner om det lavvækstmiljø, som virksomhederne fortsat skal agere i. Tendenserne er mindre klare blandt de konjunkturfølsomme selskaber, men her er der mange steder potentiale for et indtjeningshop det kommende år, hvis ellers der kommer mere ro på situationen i Ukraine og Mellemøsten,« siger aktieanalysechef i Sydbank, Bjørn Schwarz.

Han tilføjer, at de defensive aktier har klaret sig godt, da omsætningsudviklingen ikke har været ramt af de svage konjunkturer de seneste år.

»Men her har man også skruet på en række håndtag og formået at løfte indtjeningen endnu en gang.«

Aktiechef Henrik Henriksen fra PFA Pension er enig og siger, at der endnu ikke har vist sig et cyklisk opsving endnu.

»Men jeg tror, at der er gode muligheder for, at de cykliske virksomheder begynder at stikke hovederne mere frem det kommende år. Aktiemarkedet har taget forskud på, at flere af de konjunkturfølsomme selskaber kan få meget fart på fremover. Flere af de cykliske virksomheder har jo haft en flot kursudvikling i år,« siger han.

Aktieekspert Michael Borre fra Nordea tror også, at der er bedre tider på vej i Danmark og resten af Europa.

»Derfor er vi positive over for aktier i det næste års tid. De vil med stor sandsynlighed give et bedre afkast end obligationer. Men flere steder har vi set, at forventningerne til selskaberne også er meget høje. Så de skal ikke træde ret meget ved siden af, før de bliver hårdt straffet,« siger han.