»Det er dybt, dybt frustrerende«

Det er en frustreret og presset Carlsberg-topchef Jørgen Buhl Rasmussen, der forbereder både nedlukning af bryggerier og fyringer i Rusland som følge af krisen.

»Man river sig i håret. Nogle gange tænker man om Rusland, at nu kan der ikke komme flere dårlige nyheder, og da så det flystyrt kom i juli, tænkte vi, »kan der komme mere«, og ja, det kunne der godt,« siger Jørgen Buhl Rasmussen om bryggeriets forretninger i Rusland. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frustrationerne over de mange bump på vejen i Rusland vokser frem i Carlsbergs topledelse. Hver gang bryggeriet synes tæt på at komme sig over en negativ udvikling i landet, åbner en ny og uforudset flanke sig og presser virksomheden og topledelsen.

»Det er dybt, dybt frustrerende, at vi rammes af nogle store, makroøkonomiske forhold, som vi ikke kan gøre noget ved. Det overskygger jo meget af det, som vi og vores medarbejdere prøver at gøre for Carlsberg,« siger Jørgen Buhl Rasmussen om Rusland, som er bryggeriets største enkeltmarked, og som bidrager med næsten 40 procent af den samlede indtjening i virksomheden.

Carlsberg offentliggjorde halvårsregnskab i går og overraskede ved at nedjustere sine forventninger til indtjeningen i år. Topchef Jørgen Buhl Rasmussen fortalte her for første gang om, hvordan virksomheden rammes af krisen, der er opstået, efter at EU og USA har påført Rusland økonomiske sanktioner efter Ukraine-krisen. Det har ført til, at den russiske regering har sat en stopper for import af vestlige fødevarer.

»Det er svært at kæmpe mod et marked, som falder så voldsomt, som det gør. Når man kigger på det, Carlsberg-ledelsen gør, så eksekverer den jo godt på mange parametre. Men det overskygges igen negativt af Rusland,« siger aktieanalysechef i SEB Søren Samsøe. Carlsberg B-aktien faldt da også 3,61 procent og endte i kurs 520.

Det er den virkelighed, Jørgen Buhl Rasmussen skal lede bryggeriet i.

»Man river sig i håret. Nogle gange tænker man om Rusland, at nu kan der ikke komme flere dårlige nyheder, og da så det flystyrt kom i juli, tænkte vi, »kan der komme mere?«, og ja, det kunne der godt,« siger Jørgen Buhl Rasmussen, som endnu en gang må konstatere, at Rusland slet ikke er blevet det drømmescenarie, virksomheden så for sig, da det i 2008 betalte 57 mia. kr. for halvdelen af Scottish & Newcastle for derigennem at sikre sig den fulde kontrol med Ruslands største bryggeri, Baltika.

Indtil da havde Rusland et vækstmarked af den anden verden.

Men kort efter overtagelsen ramte finanskrisen den russiske økonomi som en hammer. Det skabte en negativ forbrugerreaktion, som siden blev forstærket i 2009, 2010 og 2011 med store afgiftsforhøjelser på øl, markedsføringsforbud og nedlukning af titusindvis af små ølkiosker.

Nu er der så opstået noget, der minder om en handelskrig mellem Rusland og den vestlige verden.

»Der er mindre lyst til at investere i Rusland både fra lokale virksomheder og fra internationale virksomheder, der er virksomheder, der begynder at fyre folk, fordi der ikke er investeringer, og det er generelt sværere at få finansiering, og det bremser økonomien,« siger Carlsberg-direktøren.

Det rammer indirekte forbrugernes efterspørgsel efter øl.

»Importforbuddet skaber inflation og gør alle varer dyrere, og det går ud over ølforbruget,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Er det her det værste, du har oplevet i Rusland?

»Der er ingen tvivl om, at det bliver slemt det her. Da finanskrisen ramte efter Lehman-kollapset, var det nok værre, men ellers tegner det her til at blive det værste, vi hidtil har oplevet i Rusland, og der har dog været nogle bump på vejen undervejs,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

For første gang forbereder Carlsberg sig nu på at lukke bryggerier i Rusland.

»Lukning af et bryggeri eller to kan være næste skridt. Det er det, vi indikerer.

Vi er helt nede i kapacitetsudnyttelsen på 50-60 procent, så vi er tættere på den beslutning om, at det også kan involvere en bryggerilukning,« siger Jørgen Buhl Rasmussen og fortsætter:

»Vi har hidtil troet, at vi ville komme tilbage til vækst og få brug for kapaciteten. Det punkt har ændret sig,« siger Buhl.

Carlsberg har ti bryggerier i Rusland, hvoraf det største ligger i Skt. Petersborg.