Vestager vil fjerne ulovlige krav til netbutikker

Det skal være slut med, at producenter forbyder deres forhandlere at sælge produkter på internettet på tværs af grænseskel i EU, mener EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stort antal detailhandlende i Danmark og EU bliver mødt med krav om, at de ikke må sælge leverandørernes produkter i internetbutikker på tværs af grænserne i Europa.

Men det skal være slut med de vidtrækkende krav fra producenterne, fastslår EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager (R), der mener kravene er decideret ulovlige. Det skriver Børsen.

»Man må ikke som producent kræve, at den enkelte forhandler, der har en netbutik, ikke må sælge en vare til svenskere, fordi de er svenskere. Det må man ikke i den virkelige verden, og det bør man heller ikke kunne på nettet,« siger hun til avisen.

Margrethe Vestager har derfor søsat en konkurrenceundersøgelse af sektoren for e-handel i Europa.

32 procent af de detailhandlende i Europa sælger ikke varer på nettet i andre EU-lande på grund af kontraktlige krav og klausuler fra virksomhederne bag de produkter, de forhandler, viser en undersøgelse ifølge Børsen.

Det skyldes, at firmaerne ofte gerne kan sælge varerne til en højere pris i nogle bestemte lande, og derfor vil forsøge at begrænse salget til specifikke lande.

Kommissærens kamp mod kravene får opbakning fra både Dansk Erhverv (DE) og brancheorganisationen Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH).