Google får mere tid af EU

Internetgiganten får hele sommeren til at forberede sit forsvar i sag, som kan koste milliarder af kroner i bøde.

EU beskylder internetgiganten Google for siden 2008 at have misbrugt sin dominans i Europa, hvor godt 90 procent af alle søgninger sker gennem Google, til at favorisere sine egne tjenester og produkter. Arkivfoto: Susana Bates, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SUSANA BATES

Google har fået forlænget fristen for at komme med svar til EU, som beskylder internetgiganten for at misbruge sin dominerende stilling og truer med en bøde i milliardklassen.

EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager beskyldte i april Google for at skævvride søgeresultater, ved at Google i dem favoriserer sine egne tjenester på bekostning af konkurrenterne, som ikke lander så højt på resultatlisten, hvilket skader konkurrencen og dermed kunderne.

Det er ifølge Google-talsmand Al Verney internetgiganten selv, der har bedt om mere tid til at gennemgå de mange dokumenter, som EU-Kommissionen har leveret. Egentlig skulle Google have svaret senest 7. juli, men svarfristen er nu udsat til 17. august.

EU: Misbrug siden 2008

Ifølge nyhedsbureauet Reuters viser EU-papirerne, at Googles misbrug begyndte i i Storbritannien og Tyskland i januar 2008, i Frankrig i oktober 2010, i Italien, Holland og Spanien i maj 2011 og i Østrig, Belgien, Danmark, Norge, Polen og Sverige i november 2013.

Google står en milliardstor bøde, hvis selskabet dømmes skyldigt. EU baserer nemlig bødens størrelse på et selskabs globale omsætning, og den er i Googles tilfælde betragtelig. Derfor har Google da også forgæves forsøgt at få sagen bilagt med Margrethe Vestagers forgænger, spanieren Joaquín Almunia, gennem de seneste to år.

EU-Kommissionen understreger, at selv om den har sendt et såkaldt klagepunktsbrev til Google, foregriber det ikke det endelige udfald af sagen.

»Vi vil nøje tage Googles svar i betragtning, før der træffes beslutning om, hvordan man vil fortsætte,« hedder det fra Bruxelles.

Android-sag venter

Margrethe Vestager skal også forholde sig til fusionen mellem Telia og Telenor i Danmark. Her vil hun 2. september komme med sin afgørelse af, om de to selskaber kan få lov til at slå sig sammen og i givet fald på hvilke betingelser. Også i denne sag har hun sendt et klagepunktsbrev til selskaberne.

EU-Kommissionen meddelte i april også Google, at den vil se på det mobile styresystem Androids markedsdominans. Denne sag kører uafhængigt af sagen om søgeresultaterne.