Vestagers hammer rammer nu MasterCards overpriser

Margrethe Vestager har haft travlt, siden hun satte sig i stolen som konkurrencekommissær. Hun indleder nu en sag mod MasterCard, der angiveligt har taget overpriser.

Vestager er ude efter endnu et stort internationalt firma for brud på EU's konkurrencevilkår Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN

MasterCard slipper ikke udenom Margrethe Vestagers skarpe blik. Hun har tidligere åbnet sager mod Google, Gazprom og Amazon. Nu har hun fået øje på den amerikanske kreditkortkæmpe MasterCard, og hun kan ikke lide det, hun ser.

EU-kommissionen indleder nemlig en formel sag mod MasterCard. Deres indledende påstand er, at virksomhedens regler forhindrer banker i at tilbyde lave omvekslingsgebyrer til forretninger I andre EØS-lande (EU-lande plus Norge, Island og Liechtenstein), hvor gebyrerne kan være højere.

Som et resultat kan de, ifølge EU-kommissionen ikke drage fordel af lavere gebyrer, og det begrænser konkurrencen mellem banker på tværs af grænser. Det er i strid med EU-regler.

»Mange forbrugere bruger betalingskort hver dag, når de handler mad, tøj eller køber noget på internettet. Vi har i øjeblikket MasterCard mistænkt for kunstigt at hæve omkostningerne på kortbetalinger, hvilket vil skade forbrugere og forretninger i EU«, siger hun i en officiel meddelelse kendt som et »Statement of Objections«.

Det er en medelelse, hvor EU giver sin mening om problematiske forhold til kende, og virksomheden får dermed muligheden for at se, hvordan EU mener, at virksomheden bryder EU-regler. Vestager uddyber kritikken af MasterCard:

»Vi har bekymringer både forbundet med de regler, MasterCard påfører tværnationale transaktioner indenfor EU, såvel som de gebyrer der bliver påført forretninger for at modtage betalinger foretaget med kort udstedt udenfor Europa. MasterCard har nu en mulighed for at svare på vores anklage,« udtaler den danske konkurrencekommissær.

Det er stadig uvist, hvordan MasterCard vil svare på anklagen fra EU-kommissionen, men i 2009 satte MasterCard loft over nogle af deres gebyrpriser for at komme kommissionen i møde på nogle lignende anklager.