Undgå smitsomme medarbejdere

Løsningen. Hvordan beskytter virksomheder sig mod de nye udfordringer, der er opstået i kølvandet på den mobile medarbejdere? Indtil videre hedder løsningen NAC. Problemet er blot, at meget få virksomheder kender til løsningen.

Det er ikke uden risiko, at ansatte tager den bærbare pc med ind og ud af virksomheden. Ondsindede programmer kan på den måde blive transporteret ubemærket ind og inficere virksomhedens netværk. Mobilitet er en ny virkelighed, som virksomhederne skal til at forholde sig til. NAC hedder løsningen, der sikre netværket mod inficerede bærbare pc'er.

Det er en forkortelse af Network Admission Control, og løsningen fungerer på den måde, at der bliver sat en virtuel port op foran det lokale netværk hver gang en enkelt pc forsøger at koble sig på netværket.

Tjekker for virusPc'en får ikke adgang til netværket, før den er blevet tjekket for virus og sårbarheder. Er pc'en ikke sikker, vil den blive nægtet adgang og dermed ikke være til fare for de resterende pc'er på netværket.

De helt store it-sikkerhedsleverandører har kørt løsningen eller lignende løsninger i stilling det seneste år. Men ifølge Netteam, som er specialist i alle former for netværkskommunikation og netværksinfrastruktur, kender kun få virksomheder i mmv-segmentet til løsningen endnu.

- Interessen har været stor siden januar, men det er særligt de store virksomheder og organisationer, som henvender sig. Det er ikke en løsning, der har taget fart blandt de mindre virksomheder, forklarer adm. direktør Peter Durup fra Netteam.

Skal man tro analysefirmaet IDC, er potentialet for den slags løsninger dog stort.

- Den suverænt største barriere for et mere mobilt arbejdsliv, er stadig sikkerheden. Der er ingen tvivl om, at løsninger der kan fjerne de hindringer fremover vil være i høj kurs, vurderer analysechef Anders Elbak ved IDC.

Kendskabet til NAC er indtil videre begrænset til fagfolk, men Netteams direktør spår, at i løbet af i år vil NAC blive et begreb, som mange kan nikke genkendende til.

Lidt svær startFlere af de store aktører på banen er da også begyndt at skubbe NAC-løsninger frem i lyset. Sidste uge meddelte Juniper og Microsoft, at de var ved at udvikle en fælles løsning. Symantec er klar med et NAC-produkt og hos Netteam har efterspørgslen på deres produkt, som Cisco står bag, også mærket markant efterspørgsel.

- Man har indtil for nylig gået lidt stille med dørene, da der har været start vanskeligheder for NAC-løsninger. Men nu er teknologien blevet finpudset og efterspørgslen er dér, forklarer Peter Durup.