Bondefanget til at downloade en virus

Svindel. En ny form for virusangreb har set dagens lys på de danske pc’er. Brugeren bliver snydt til at downloade en virus.

Spredning af vira kommer i stigende grad gennem webserverne, når man har besøgt en website.

En undersøgelse fra Google viser, at 10 procent ud af 4,5 millioner sites indeholdt en form for vira.

Ifølge adm. direktør Ole Schmitto fra IT-sikkerhedsfirmaet eSec viser de nye trusler viser sig blandt andet, når en ansat bliver bedt om at installere et ekstra program for at kunne se en bestemt video eller høre noget musik.

Efterfølgende vises en meddelelse om, at computeren er inficeret med for eksempel Spyware - og brugeren får tilbudt et antispywareprogram eller lignende. Ved at acceptere programmet installeres i stedet en række ondsindede programmer, der kun har et formål – at bagmændene skal tjene penge. Det sker typisk via aflæsning af digitale certifikater, passwords til netbanker og andre svindelnumre.

At virksomhedens interne netværk bliver inficeret med denne form for vira er speciel farlig, fordi antivirus programmer ikke altid er opdaterede mod disse og derfor ikke kan stoppe udbredelsen i virksomhedens netværk. Derfor kan de brede sig med meget stor hast og anrette stor skade.

IT-afdelingerne kan sikre sig mod udbredelsen af disse vira, hvis virksomheden har en klar politik for, hvad der må installeres på computerne i netværket og hvilke type filer som f.eks. video, der må afspilles på den enkelte medarbejders computer.