Falsk virusprogram forsøges solgt på nettet

Advarsel. Netop nu reklamerer bannere på nettet for et falsk sikkerhedsprogram. Hold dig fra det!

Netop nu huserer et fupprogram på de danske hjemmesider.

Programmet Trygpcbruger har alene til formål at lokke penge ud af uforsigtige brugere, som via popups og forskellige visionelt aggressive advarsler, lokkes til at købe programmet, som er ganske værdiløst.

Sådan lyder vurderingen fra den danske sikkerhedsvirksomhed CSIS Security Group.

Virksomheden advarer om det falske antispyware program, som på dansk går under navnet trygpcbruger. Det falske sikkerhedsprogram forsøges solgt igennem reklame bannere (popups), som ifølge CSIS lanceres fra flere danske hjemmesider.

Programmet og den tilhørende hjemmeside (trygpcbruger.com) er udarbejdet på fejlfrit dansk. Brugeren modtager en advarsel om, at systemet er inficeret. Advarslen bidrager til at skabe ubegrundet frygt for at ens system er inficeret med skadelig kode, og at det er påkrævet at købe programmet for at rense og optimere maskinen.

Kender dem godtMen trygpcbruger er fup, hvilket også en anden virusekspert konkluderer.

- Vi kender udmærket til den her slags programmer. Trygpcbruger er udviklet af de samme, som står bag drivercleaner.com og errorsafe.com. Det er fupprogrammer, der er helt værdiløse. De koster penge og derefter registrerer de brugerens færden på internettet. Den viden sælger de efterfølgende videre til annoncefirmaer, forklarer virursekspert Chris Østergaard fra det danske sikkerhedsfirma, Comendo.

Programmet sælges fra hjemmesiden trygpcbruger.com som det anbefales at blokere adgangen til i firmaets firewall. Serveren er ikke dansk og det er firmaet bag fupprogrammet altså heller ikke.

Serveren, som følsomme kreditkort oplysninger sendes videre til, befinder sig i London, England mens domænet "trygpcbruger.com" er oprettet af et firma i USA.