Udskældt Lundbeck-partner frikendt

Trods gentagne ulovligheder og har topchefen for den amerikanske Lundbeck-partner Forest Laboratories fortsat lov til at levere til det offentlige i USA.

Gentagne eksempler på udlovlig markedsføring af medicin og forlig i milliardklassen får ingen følger for Lundbeck-partneren Forest Laboratories' topchef Howard Solomon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Den 83-årige topchef i Forest Laboratories, der er forretningspartner med danske Lundbeck, får lov at blive ved med at handle med den amerikanske stat på trods af en række retsforlig om ulovlig markedsføring af medicin. Det besluttede det amerikanske sundhedsministerium  fredag, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Beslutningen kommer efter, at den amerikanske stat i april truede Forest Labs med at ekskludere topchefen Howard Solomon fra at levere til staten, efter hans indrømmelser om at have markedsføre lægemidlet Levothroid, inden det var godkendt af myndighederne. En indrømmelse, der kom til at koste Solomon og Forest Labs 313 mio. dollar (godt 1,6 mia. kroner) i et forlig.

Begrænset effekt for Lundbeck

For Lundbeck har samarbejdet med Forest Labs mundet ud i, at selskabet indgik et forlig på 1,7 mia. kroner, fordi Forest tilsyneladende har markedsført Lundbecks lykkepiller til børnelæger- og psykiatere uden at pillerne var godkendt til behandling af depressioner hos børn.

Fredagens afgørelse om Solomon ventes dog ikke at påvirke selskabets danske partner synderligt.

"Lexapro (Lundbecks lægemiddel, red.) løber af patent i marts 2012, så vi vil se en nedgang i ordrerne i løbet af efteråret og lavere salg af midlet hos Lundbeck, og det vil altså ikke få den store betydning," siger analytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank til Business.dk.

Krævede afgang

Forud for frikendelsen af Solomon har sindene været i kog efter topchefens indrømmelser, og både den amerikanske sammenslutning af 55 fagforeninger AFL-CIO og milliardæren Carl Icahn, der begge er aktionærer i selskabet, har givet udtryk for deres voldsomme utilfredshed og krævet Solomon afsat.

Hverken Icahn eller det amerikanske sundhedsministerium har ønsket at udtale sig i sagen, men ifølge Forest Labs. skriver ministeriet i et brev til selskabet følgende:

"Baseret på en gennemgang af vores egne oplysninger og de informationer, som jeres advokater har forsynet os med, har vi besluttet at lukke sagen. Vi venter ingen yderligere skridt i sagen," skriver Peter Clark, talsmand for ministeriet.

INFOshop: Se her før du investerer i medicoaktier