Udlandet er sultent efter danske virksomhedsopkøb

De danske virksomheder er i år blevet købt og solgt i rekordhøjt tempo. Samtidig er udenlandske investorer gået på opkøbstogt i Danmark. Rådgivningsfirmaet Nordic Knowledge Partners har analyseret udviklingen.

Kapitalfonden Axcel og dennes topchef Christian Schmidt-Jacobsen har også i år været aktive inden for handlen med danske virksomheder. Og aktiviteten har i det hele taget været rigtigt høj med stor interesse fra udlandet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da kapitalfonden Axcel i april solgte IT-virksomheden EG til den amerikanske kapitalfond Francisco Partners for 3,7 mia. kroner, gjorde Axcel ikke bare en god forretning. De skrev sig også ind i den tendens, der har været dominerende i et 2019, der har været præget af skyhøj aktivitet blandt danske virksomhedshandler.

Udlandet køber ind i Danmark. Udenlandske investorer har således stået for 64 af de 129 opkøb, der har været foretaget i årets første seks måneder. Det er en stigning på 39 procent i forhold til andet halvår af 2018.

Det viser nye tal fra rådgivningsfirmaet Nordic Knowledge Partners, der har screenet det danske marked i perioden fra juli 2018 til juli 2019.

Firmaets direktør Andreas von Buchwald tilbragte fire år hos netop kapitalfonden Axcel, inden han i 2015 var med til at stifte Nordic Knowledge Partners. Virksomheden er en specialiseret vidensleverandør til blandt andet kapitalfonde, og rådgiver blandt andet i forbindelse med salg og opkøb af virksomheder.

En sikker havn under global uro

Nordiske aktiver og særligt danske er ifølge Andreas von Buchwald blevet mere attraktive, også for internationale investorer. Det skyldes ikke prissætningen af de danske virksomheder, der fortsat er høj. Det skyldes i stedet blandt andet, at renterne er så ekstremt lave, så det er billigt at finansiere opkøb og en række andre makroøkonomiske forhold.

»Blandt andet spiller Brexit en rolle. Mange, der ellers ville investere i England, kigger i stedet mod Nordeuropa. Derudover er mange af virksomhederne attraktive, fordi de til en vis grad går fri af handelskrigen mellem USA og Kina,« siger Andreas von Buchwald.

Derfor kan Nordic Knowledge Partners i deres analyse af markedet også se, at der i årets første seks måneder har været den førnævnte stigende interesse fra udenlandske investorer.

Det er ifølge Andreas von Buchwald særligt amerikanske, engelske og tyske investorer og særligt kapitalfonde, der tegner sig for den udenlandske interesse.

Det undrer ikke Jacob Pedersen, analysechef i Sydbank, at udlandet er interesseret i de danske firmaer i netop denne tid.

»Danmark er et lille land, og stort set alle danske virksomheder lever af at handle med andre lande. Det giver dem et mindset, der sigter på at være løsningsorienteret og fleksibelt med henblik på at skabe handel og vækst. Det gør dem attraktive for udenlandske kapitalfonde,« siger han.

Travlhed fortsætter

Danske virksomheder er også attraktive for udenlandske investorer, fordi de befinder sig i et stabilt miljø, hvor der blandt andet ikke sker store politiske udsving, og lovgivningen er transparent, ikke mindst fordi Danmark er en del af EU.

»Det betyder meget for investorerne, når de kigger efter deres næste opkøb,« siger Andreas von Buchwald.

Idet den amerikansk-kinesiske handelskrig ser ud til fortsat at sende rystelser ud over verdensmarkedet, at Brexit fortsat forårsager kaos, og renten på ingen måde ser ud til at stige, snarere tværtimod, peger det på, at salg af danske virksomheder vil fortsætte ufortrødent resten af året.

I årets første seks måneder steg antallet af virksomhedshandler med ti procent fra det i forvejen høje niveau fra halvåret forinden og landede altså på 129. Resten af 2019 byder ifølge Nordic Knowledge Partners sandsynligvis på samme høje niveau af danske virksomhedshandler, som man har set det seneste år.

»Det er vores klare opfattelse. Når vi snakker med kunder og investeringsbanker, så siger de, at pipelinen for andet halvår ser ud til at være i hvert fald på niveau med første halvår,« siger Andreas von Buchwald og fortsætter:

»Vi hørte i efteråret meget snak om, at vi var på et historisk højt niveau, og at 2019 sandsynligvis ville byde på tilbagegang i M&A-markedet. Men det er i stedet steget en smule, og vi kan se en stor interesse fra både kapitalfonde og strategiske købere i de forskellige industrier. Vi ser et fortsat højt niveau i 2019.«

Pengene brænder i lommen

Tallene viser også, at der var en stigning i antallet af store handler herhjemme. Der var nemlig 14 af disse i årets første seks måneder mod ni i halvåret op til. Det drejer sig blandt andet om salget af EG til amerikanske Francisco Partners, der blev nævnt i indledningen, Axcels salg af infrastrukturselskabet Conscia til den svenske kapitalfond Nordic Capital i juni og Nykredits annoncerede køb af Sparinvest for 2,25 mia. kroner.

»Flere større handler er et udtryk for villigheden fra investorernes side til at betale top-dollar for aktiver af høj kvalitet. Til gengæld er det blevet lidt sværere for fondene at sælge virksomheder med dårligere performance,« lyder det fra Andreas von Buchwald.

Det lave renteniveau er dog også med til at skubbe alle, inklusive vores egne pensionskasser, endnu længere ud af risikokurven. Når du har en situation, hvor penge stort set er gratis, så skaber det alt andet lige en større lyst efter opkøb.

Her nævner Sydbanks Jacob Pedersen afnoteringen af TDC, da blandt andre ATP, PFA, PKA i foråret 2018 købte televirksomheden for omkring 40 mia. kroner.

»Da man trykkede dem lidt på maven, fortalte de, at de bare gerne ville have to procent i afkast på TDCs kabler. Det er jo virkelig et lavt afkast i historisk perspektiv. Man sidder lidt med fornemmelsen af, at pengene brænder i lommen på mange kapitalfonde og selskaber,« siger Jacob Pedersen.

Pipelinen bugner

De danske kapitalfonde har dog foretaget færre opkøb og flere exit. Det hænger ifølge Andreas von Buchwald også sammen med, at konkurrencen fra strategiske opkøbere – såsom når Nykredit køber Sparinvest – er blevet større.

»Samtidig er priserne også efterhånden kommet højt op på mange aktiver, så kapitalfondene er trods alt nok blevet lidt mere påpasselige, i tilfælde af vi skulle være tættere på en lavkonjunktur.«

Nordic Knowledge Partners har også kigget nærmere på kapitalfondenes portefølje af virksomheder for at se på, hvor mange af disse der kunne være på vej til at blive solgt inden for de kommende to år.

Her kigger teamet af analytikere på, hvordan virksomhedernes nøgletal ser ud, hvor meget de er vokset i løbet af de seneste tre år, og hvor lang kapitalfondenes ejerskab har varet. Det sidste skyldes det faktum, at en kapitalfonds ejerskab har et naturligt udløb. Tre til fem år er det typiske, idet pengene skal trækkes ud til fondens investorer.

»Vi har identificeret 42 såkaldte exit-kandidater blandt disse selskaber, som har vokset mere end syv procent i gennemsnit over de sidste tre år, har en fornuftig indtjening og har været ejet af deres nuværende kapitalfondsejer i tre år eller mere. Så der bør komme en lang række af relativt store transaktioner inden for den nærmeste fremtid,« siger Andreas von Buchwald.

Eksempler på kapitalfondsejede virksomheder i Danmark, der klarer sig godt, og har været ejet af kapitalfonden gennem en årrække, inkluderer modevirksomheden Masai, færgeoperatøren Molslinjen, og medicovirksomheden Ferrosan. Masai blev købt af den britiske kapitalfond Silverfleet i 2015, Molslinjen blev overtaget af danske Polaris i 2016, mens Ferrosan har været ejet af dansk-svenske Impilo sammen med Kirk Kapital gennem en årrække.

Jacob Pedersen påpeger, at afkastet på almindelige aktiver, eksempelvis aktier, ikke ser voldsomt attraktive ud med de nuværende prisfastsættelser og vækstudsigter. De danske aktier er med Jacob Pedersens ord »rigtig dyre«. Derfor giver det mening at lede efter virksomheder at købe uden for børsen.

»Det er trods alt lettere at gøre et røverkøb blandt de virksomheder, der ikke er børsnoterede. Selskaberne på børsen er jo til salg hver eneste dag, og det er mere sandsynligt at kunne gøre en bedre handel der, hvor der ikke er købere forbi hver dag.«