Uber: Ny taxalov truer vores eksistens

Med den nye taxalovgivning kan Uber muligvis være nødt til at dreje nøglen om og lukke ned, lyder det nu fra den omstridte kørselstjeneste.

(Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Den nye taxalovgivning, der i dag blev præsenteret i folketinget, kan få store konsekvenser for Uber, der frygter at måtte lukke ned i Danmark.

»Denne aftale truer selve Ubers og andre lignende tjenesters eksistens i Danmark,« siger Carl Edvard Endresen, der er Generel Manager i Uber Denmark, i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Han tilføjer:

»Vi er ekstremt skuffede over den politiske aftale om en ny taxilovgivning, der er blevet fremlagt i dag. Regeringer rundt omkring i hele verden omfavner teknologi og innovation gennem lovgivning, som øger valgmulighederne for forbrugerne og som forbedrer byerne gennem bedre transportmuligheder. Det er derfor ærgerligt at se Danmark tage et skridt tilbage. Uber er blevet omfavnet af mere end 2.000 chauffører, hvis familier er afhængige af denne service, og af mere end 300.000 brugere,« siger Carl Edvard Endresen i kommentaren.

Den nye taxalov betyder blandt andet, alle vogne skal have sædefølere og taxametre, hvilket i dag ikke er tilfældet i Ubers biler. Derudover betyder loven, at taxaselskaberne kun må have to takster, en til dagtimerne og en til aften, weekend og andre særlige tidspunkter.

De få pristakster udfordrer Ubers nuværende model, hvor biltjenesten kan ændre priserne på kørsel med få minutters varsel, hvis efterspørgslen på biler stiger eller falder. Taxaloven betyder også, at taxaselskaberne i fremtiden skal sende data til myndighederne, hvilket også er nyt for Uber.