Uber-chauffører sigtes på stribe

Københavns Politi har sigtet 40 Uber-chauffører for at bryde taxilovgivningen. En stribe retssager mod folk, der har kørt med betalende passagerer via appen Uber, kan vise sig afgørende for det amerikanske selskabs videre fremmarch i Danmark.

Er det piratkørsel, når en kunde kalder på en Uber-vogn via sin mobiltelefon i stedet for at sætte sig ind i en taxi? Det skal byretten i København tage stilling til tirsdag. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Må man tjene lidt ekstra håndører til husholdningen på at køre folk rundt i København og omegn ved hjælp af appen Uber?

Eller er der i virkeligheden tale om simpel piratkørsel, der skal udløse en bøde?

De spørgsmål har i den seneste tid sat sindene gevaldigt i kog i fagbevægelsen og taxibranchen. Samtidig har den omstridte app forvandlet sig til en særdeles lun kartoffel på Christiansborg, hvor debatten om tjenesten brager af sted på fuld damp. Men alt imens vilkårene for deletjenester som Uber stadig diskuteres, sigtes stadig flere af chaufførerne af Københavns Politi, og på tirsdag skal en dommer tage stilling til, om Uber-chauffører kan straffes i en såkaldt prøvesag.

Allerede i løbet af 2016 er 25 personer, der har kørt med betalende passagerer gennem Uber-appen, blevet sigtet. I hele 2015 blev 15 stoppet af politiet. Dermed er 40 personer i alt blevet sigtet af Københavns Politi for at køre med betaling uden de rette tilladelser.

»Det er jo ikke lige til at se i gadebilledet, hvem der kører for Uber. Så det er som regel i forbindelse med anden færdselskontrol for eksempel manglende lygter, at sagerne afdækkes,« forklarer Søren Wiborg, politikommissær i København Politis færdselsafdeling i en e-mail.

Han oplyser, at antallet af sigtelser vil kunne vokse, når de første sager er blevet prøvet ved retten.

Afgørende dom

I prøvesagerne, der føres i Københavns Byret tirsdag, står i alt seks personer tiltalt for at bryde taxiloven og færdselsloven, fordi de ifølge anklagemyndigheden ikke har de nødvendige tilladelser til at køre med betalende kunder. Giver dommeren anklageren medhold, kan det betyde en bøde på 5.000 kroner til de tiltalte, men dommen kan potentielt være med til at presse den voksende tjeneste, som tusindvis af københavnere benytter sig af herhjemme.

»Man har sager om piratkørsel, hvor enkeltpersoner tager sig betalt for at køre folk andre steder hen. De her sager er anderledes, fordi man ved hjælp af en app konstrueret til formålet som kunde kan få kontakt til og blive kørt et sted hen af nogen, som ikke er taxichauffører efter vores opfattelse,« siger Vibeke Thorkil-Jensen, advokaturchef i Københavns Politi, der fører sagerne mod Uber-kørerne.

Retssagen følges nøje af taxichauffører, Uber-brugere og politikerne på Christiansborg, der i den kommende tid skal drøfte, om den danske taxilovgivning er tidssvarende. Derudover er det først efter afgørelsen, at der vil kunne åbnes en sag mod selve selskabet Uber, forklarede justitsminister Søren Pind (V) under et udvalgsmøde i slutningen af marts.

»Det er anklagemyndighedens faglige vurdering, at det er afgørende, at de chauffører, der nu er tiltalt, kan pålægges vidnepligt i forbindelse med sagen mod Uber, og det kan først ske, når sagerne mod chaufførerne er endeligt afsluttede,« sagde han.

Samkørsel eller pirattaxi

I København kører omtrent 1.700 personer med betalende passagerer via Uber-appen. Men selv om de modtager betaling, handler sagen mere om reglerne for samkørsel i Danmark, mener talsmand for Uber Partner Foreningen Danmark og Uber-chauffør Nicolai Jørgensen.

»Vi følger naturligvis loven. Der er intet galt i at køre fru Hansen fra A til B uden at få betaling for det. Problemet opstår, når der finder en betaling sted. Domstolene har ikke tidligere defineret, hvad der er samkørsel, og hvad der må opkræves. Det interessante er ikke indtægten, men omkostningen ved at køre folk,« siger han.

Nicolai Jørgensen gør samtidig opmærksom på, at taxichauffører har en lang række rettigheder som holdepladser og afgiftsfrihed på biler. Goder som Uber-kørere ingenlunde nyder godt af.

Bo Weye Hansen, konsulent i 3F Chaufførerne

»Jeg har en sløv køkkenkniv, så jeg kunne jo også foretage et par plastikoperationer, men det gør jeg ikke. Det gælder jo også for fødevarebranchen, at der er krav til, hvordan tingene håndteres.«


Fra fagbevægelsen er der dog ikke megen forståelse for den anke, fastslår konsulent i 3F Chaufførerne, Bo Weye Hansen. Han ser Uber som taxikørsel under »cowboy-lignende« forhold, fordi der ikke er de samme krav til biler og kørernes evner bag et rat.

»Jeg har en sløv køkkenkniv, så jeg kunne jo også foretage et par plastikoperationer, men det gør jeg ikke. Det gælder jo også for fødevarebranchen, at der er krav til, hvordan tingene håndteres. Det gør man ikke for at genere, men for at sørge for, at der er den rette sikkerhed,« siger han.

Bo Weye Hansen anerkender dog, at det er nødvendigt at puste støvet af taxilovgivningen i Danmark. Blandt andet vil det være godt for kunderne, hvis de kunne give den enkelte chauffør karakter alt efter oplevelsen under turen, mener han med henvisning til Uber, der netop giver den mulighed.