Hun er kinesernes hemmelige våben i kampen mod Uber

Jean Liu leder taxi-appen Didi Kuaidi, der målt i antal brugere er verdens største og dominerer i Kina – i hed kamp med Uber og andre. Ikke uden grund er hun datter af Lenovos grundlægger.

Jean Liu er chef for den kinesiske taxi-app Didi Kuaidi, som vil udkonkurrere den amerikanske rival Uber. »Didi Kuaidis hemmelige våben«, kaldes hun. Foto: Jason Lee/Reuters Fold sammen
Læs mere

»Vi ville ikke være her i dag, hvis ikke vi brændte penge af.«

Jean Liu erkender, at der sættes noget til i kampen om Kinas taximarked.

Sidste år brugte Didi Kuaidi, Kinas største taxi-app, fire mia. dollar på at »fostre markedet« – eller på godt dansk lokke kunder til, blandt andet ved at underbyde rivalerne.

Den 38-årige Jean Liu, der leder Didi Kuaidi, er godt i gang med at udspille den i Danmark mere kendte taxi-app Uber efter dennes egne spilleregler. Uber taber en mia. dollar om året i Kina, men har dybe lommer takket være investorer som Google og Goldman Sachs. Det er en del af strategien at sætte penge til for at vinde markedet.

Og tilfældigvis har Jean Liu selv en fortid i Goldman Sachs: Hun ved, hvordan man trækker investorer til og forstår strategien med at brænde penge af.

»Didi Kuaidis hemmelige våben«, kaldes hun, og Forbes har hende på listen over kvinder i Asien, man skal holde øje med.

Oprindeligt sad hun på den anden side af bordet hos Goldman Sachs og ledte efter gode investeringer. Her ringede hun et par gange til Didi for at skyde penge i foretagendet. Og til hendes forbløffelse sagde de hver gang nej tak. I stedet tilbød de hende et job.

Det vakte opsigt. I 12 år havde hun gjort lynkarriere hos Goldman Sachs. Hvad ville hun i et lille teknologifirma?

140 timer om ugen

Forklaringen ligger i blodet. Faderen Liu Chuanzhi grundlagde computerproducenten Lenovo, og oprindeligt læste hun datalogi, efter eget udsagn inspireret af Bill Gates’ bog »The Road Ahead«.

Alligevel gik hun investerings­bank­vejen, da studierne var overstået. Og hun gik til biddet hos Goldman Sachs, hvor hun det første år sjældent arbejdede under 140 timer om ugen. »Jeg lignede én på 42, da jeg var 24,« har hun sagt.

Samme iver har hun lagt i Didi Kuaidi, der nu anslås til en markedsværdi på omkring 20 mia. dollar – sammenholdt med blot tre, da selskabet blev til ved en fusion mellem Didi Dache og Kuaidi i begyndelsen af 2015. Siden har Didi Kuaidi gennemført, hvad der menes at være den største finansieringsrunde for en kinesisk virksomhed. Det gav tre mia. dollar ekstra i arsenalet.

Pengene kommer blandt andet fra to af Kinas tungeste teknologiselskaber, Alibaba og Tencent, samt Kinas statslige investeringsfond, China Investment Corp – hvilket formentlig også fordrer gode relationer til offentlige organer, modsat Uber.

Arbejdsiveren har dog haft en bagside: I oktober sidste år måtte Jean Liu i behandling for brystkræft. Men to måneder senere var hun igen klar til – som hun skrev i en intern mail – at følge »den klareste stjerne på nattehimlen«.