Tysk kæmpe udfordrer DONG på gas

Den tyske energigigant, E.ON, går til angreb på det danske gasmarked og vil bl.a. kapre industrikunder fra de etablerede gassælgere. DONG, der sidder på ca. 75 procent af markedet, får dermed stærkere modstand fra energikæmpen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at have levet en skyggetilværelse i Danmark varsler én af EUs største børsnoterede energiselskaber E.ON et angreb på det danske mar­ked, herunder bl.a. salg af gas.

E.ONs entré på det danske gasmarked skete for kun halvandet år siden. Målet er nu at kapre industrikunder fra de etablerede aktører på det danske marked, der hidtil har været domineret af statsejede DONG, der snart skal børsnoteres. Og ikke mindst DONG, der sidder på omkring 75 procent af markedet, vil nu få modstand fra E.ON.

E.ON vil også tage kampen op mod de noget mindre gas­leverandører som Hovedstadens Naturgasselskabs, HNG, og Naturgas Midt-Nords to fælles handelsselskaber HNG Midt-Nord – samt Naturgas Fyns og Statoils fælles selskab, Statoil Gazelle, der i det sidste år har pustet DONG i nakken i en mindre priskrig. Og nu signalerer den internationale energiaktør, E.ON, der har milliarder af kroner til opkøb og investeringer i bl.a. gasmarkedet, en øget indsats.

»Vi er selvfølgelig interesserede i køb af en virksomhed, hvis det skulle vise sig muligt, f.eks. én af de etablerede aktører, da det er den enkleste måde at vokse på over et kortere tidsperspektiv. Vores mål er om nogle år bl.a. at blive større også på gasmarkedet og derved opnå at blive en af de mest betydende spillere. Vi går ind med konkurrencedygtige priser, men der bliver ikke tale om dumpingpriser,« siger administrerende direktør Jørn Bue Madsen fra E.ON Danmark.

Og står det til den internationale spiller, E.ON, kommer de etablerede spillere til at afgive noget af deres markedsandel. Lige nu er priserne hårdt presset, bl.a. fordi mildt vejr i Danmark og andre dele af Europa har ført til overopbud af gas.

E.ON tilbyder industrivirksomheder at købe gas til konkurrencedygtige priser. Desuden lægges der vægt på kunderådgivning omkring køb af gas og de rigtige produkter. Blandt E.ONs største kunder er Rexam i Fensmark på Sydsjælland, der producerer glasemballage, og stålvirksomheden Dansteel i Frederiksværk.

E.ON omsatte sidste år for omtrent 24 milliarder kroner i Norden – primært i Sverige og langt det meste erhverv og engros.