Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Oven i alle de øvrige problemer, som det sociale medie Twitter lige nu slås med efter multimilliardæren Elon Musks overtagelse, risikerer selskabet nu også en kæmpe bøde, der vil presse økonomien yderligere.
Det irske datatilsyn, som på vegne af EU fører opsyn med, at Twitter overholder EUs skrappe databeskyttelsesregler, har nemlig åbnet en undersøgelse af, at personlige data på op mod 5,4 millioner Twitter-brugere skal være blevet lækket.
Lækagen fandt sted sidste år og stammer altså fra før, Elon Musk sammen med en række medinvestorer 28. oktober i år købte Twitter for 332 milliarder kroner i en kaotisk overtagelse, der ikke er blevet mindre kaotisk i tiden derefter.
E-mailadresser og telefonnumre er lækket
Ifølge det irske datatilsyn blev de personlige oplysninger »gjort tilgængelige på internettet«. Der skal være tale om »cirka 5,4 millioner Twitter-brugere på verdensplan«. Dataene kæder brugernes Twitter-ID sammen med e-mailadresser og/eller telefonnumre.
Datatilsynet mener, efter at have konsulteret Twitter, at én eller flere bestemmelser i EUs databeskyttelsesregler (der kendes under den engelske forkortelse GDPR) er blevet overtrådt.
Dermed risikerer Twitter en bøde på helt op til fire procent af selskabets samlede årsomsætning.
Twitter har, ligesom en række andre teknologigiganter samt internationale selskaber, lagt sit europæiske hovedkontor i Irland, hvor selskabsskatten er lavere end i de øvrige EU-lande. Derfor varetager det irske datatilsyn kontrollen.
EU-Kommissionen har siden overtagelsen offentligt luftet sin frygt for, at den fyringsrunde, Elon Musk satte i gang kort efter overtagelsen, og hvor 3.700 af de 7.500 ansatte blev sagt op, gør det umuligt for Twitter at opretholde den kontrol, selskabet er pålagt at føre med det indhold, de 237,8 millioner dagligt indloggede brugere lægger ud. Brugertallet er opgjort ved udgangen af juni, som er det seneste regnskab, Twitter har offentliggjort.
Twitter lukkede kort efter overtagelsen sit kontor i Bruxelles, som står for forhandlingerne med EU, som en følge af fyringsrunden.
Flugt af brugere til konkurrent
Før og efter overtagelsen har millioner af Twitter-brugere helt eller delvis forladt det sociale medie i utilfredshed med den uberegnelige Elon Musk. Mange har søgt mod det tyske Mastodon, som på mange måder ligner Twitter, og som på rekordtid er nået op på 2,5 millioner brugere.
Senest har Mozilla, som står bag internetbrowseren Firefox, besluttet at bidrage med en af de decentrale servere, Mastodon er bygget op omkring, ganske som internetbrowseren Vivaldi gjorde det for et par måneder siden. Vivaldi har ydermere gjort det muligt at koble sig på Mastodon fra sit brugerpanel i browseren og dermed gøre det let at følge med i opdateringerne.
Elon Musk har flere gange udtalt, at Twitter risikerer at gå fallit, og han har måttet tage livtag med de største annoncører, som straks efter overtagelsen indledte en annonceboykot af Twitter, indtil det står klart, hvad Musk vil med Twitter. Annoncørerne frygter, at de nye ejere vil give los og slække på kontrollen, hvilket også er, hvad EU har advaret imod.
Hvis Twitter ikke følger EU-lovgivningen, risikerer mediet at blive forbudt i Europa.
Det irske datatilsyn gav i november Meta-koncernen, som består af Facebook, Instagram og WhatsApp, en bøde på 265 millioner euro (1,97 milliarder kroner) for ikke at have forhindret, at flere end en halv milliard brugeres personlige data blev lækket.