Tomme kontorer koster millioner for pensionskasserne

Danske pensionskasser har tomme kontorlokaler i hovedstadsområdet, der samlet set akkumulerer til en tabt årlig fortjeneste på 300 mio. kr.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Derudover skal de tomme kontorlokaler udenfor København yderligere tillægges det samlede tab.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

ATP er en af de pensionskasser, som har satset på nybyggerier, der ikke har vist sig rentable endnu. Pensionskassen har iværksat et stort kontorbyggeri i Nordhavn, som den stadig ikke har udlejet. ATP er dog ikke alene om at sidde med store passive ejendomsaktiver. Andre selskaber som PFA, Nordea Liv og Pension, Danica og PKA har også talrige tomme ejendomme i hovedstadsområdet.

Udsigten til at selskaberne vil opleve større succes med at udleje lokalerne er uvist, men ser umiddelbart svær ud. Alligevel spår Byggefakta A/S, at København står overfor et byggeboom af nye kontorarealer. Det sker på trods af at der står 1,2 mio. kvadratmeter tomme kontorarealer til rådighed i København.

»I forvejen er den type ejendomme handlet ned i nogle relativt lave afkast. Så man kan ikke bare sige, at man skruer lidt ned for afkastet, og så hænger det sammen alligevel. Dertil er markedet simpelthen presset for meget i bund«, siger seniorrådgiver på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet til Jyllands-Posten Erhverv.

Niveauet af ledige kontorarealer er gradvist steget over de sidste ti år.

Flere af pensionsselskaberne forventer at ombygge de tomme lokaler til boliger, men dette er langt fra en strategi, der kan anvendes af alle.