Tobaksaktier styrtdykker efter ny amerikansk kamp mod tobak

Tobaksaktier over hele verden falder tungt fredag, efter de amerikanske sundhedsmyndigheder har besluttet at slå endnu et slag i kampen mod tobaksafhængighed og begrænse nikotin i tobaksprodukter.

Foto: Sophia Juliane Lydolph.
Læs mere
Fold sammen

Milliarder af dollars forbrænder fredag fra tobakselskabers markedsværdi over hele kloden. Flere store internationale tobakproducenter tager to-cifrede fald og herhjemme faldt Scandinavian Tobacco Group med 4,9 pct. i dagens handel. Baggrunden for de store fald skal findes i en pressemeddelelse fra US Food & Drug Administration (FDA), hvor man erklærer sin intention om at skære i mængden af nikotin i cigaretter og andre tobaksvarer.

Ifølge FDA dør 480.000 amerikanere hvert år på grund af cigaretter, og omkostningerne for sundhedssystemet beløber sig i voldsomme 300 mia. dollar om året. Centralt i FDAs kamp mod skadevirkningerne af tobak står nikotinen. De amerikanske sundhedsmyndigheder har nemlig besluttet sig for at angribe det afhængighedsskabende middel og presse indholdet i cigaretter ned under grænsen, hvor det er afhængighedsskabende.

»Det overvejende andel af dødsfald og sygdomme, som kan tilskrives tobak, er forårsaget af afhængighed af cigaretter - det eneste lovlige produkt, der, når det bruges rigtigt, vil dræbe halvdelen af sine langtidsbrugere,« siger FDA commissioner Scott Gottlieb i pressemeddelelsen.

»Med mindre vi skrifter kurs, vil 5,6 mio. unge mennesker, som er i live i dag, dø for tidligt på grund af brugen af tobak. En verden hvor cigaretter ikke længer skaber og bibeholder en afhængighed, og hvor voksne, som stadig har brug for eller vil have nikotin, kan få det fra alternative og mindre skadelige kilder, skal være hjørnestenen i vores bestræbelser - og vi mener, det er vigtigt, at vi forsøger at finde fælles fodslag.«

STG-aktien faldt så meget, at den nu ligger under det niveau, som den blev noteret til i 2016. Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, siger til Ritzau Finans.

»Det (FDAs udmelding) kan umiddelbart godt få store konsekvenser for salget på lidt længere sigt, hvis det er noget, der bliver effektueret. Så taler vi måske om dramatiske konsekvenser for industrien,« siger han.

STG er dog sluppet billigt i forhold til nogle af de store tobaksproducenter ude i verden. Altria, der sælger Marlboro-cigaretter faldt ifølge Bloomberg med op til 19 pct. i dagens handel, hvilket markerer det største fald på en handelsdag siden 1999. British American Tobacco, der blandt andet laver Lucky Strike og Pall Mall falder med 11 pct. oven på FDAs nyhed.