Tilsyn kræver genopretningsplan af bank i næste uge

Danske Andelskassers Bank, DAB, har fået frem til den 5. december til at indsende en plan for genopretning af bankens solvens til Finanstilsynet.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Finanstilsynet i en afgørelse, efter at tilsynet har aflagt Danske Andelskasser besøg i august og september, hvilket mundede ud i krav om nye store nedskrivninger på 230 mio. kr. Herefter kan DAB's solvens opgøres til 10,1 pct., hvilket er et stykke under det af Finanstilsynet opgjorte individuelle solvensbehov på 12,6 pct.

Med genoprettelsesplanen skal DAB nu over for Finanstilsynet beskrive de tiltag, som banken vil gennemføre for at bringe den faktiske solvens op over det individuelle solvenskrav.

- Tiltagene skal være detaljeret beskrevet med forventet tidshorisont, forventet effekt samt sandsynlighed for, at de kan gennemføres. Endvidere skal banken have gjort sig klart, om de enkelte tiltag kan gennemføres af banken alene, eller om banken er afhængig af eksterne parter for gennemførelsen, skriver Finanstilsynet.

DAB må, indtil der er styr på solvensen, ikke udbetale udbytte eller renter til hybrid kernekapital eller ansvarlig kapital. Samtidig må banken ikke øge sine udlån, dog med mulighed for, at de risikovægtede aktiver kan afvige med op til 5 pct. fra opgørelsen per. 30. september.

DAB er i fuld gang med arbejdet med genopretningsplanen.

- Vi er endnu ikke klar til at melde ud, præcist hvad der vil blive gjort for at genoprette en tilfredsstillende solvens. Men vi er i bestyrelse og direktion indstillet på at gøre det nødvendige. Også selv om det kan kræve handlinger og beslutninger, der ikke er behagelige på kort sigt, skriver DAB.

Finanstilsynet har under sine besøg fundet objektiv indikation på værdiforringelse i 22 af DAB's 43 største engagementer. Dertil kommer behov for nedskrivninger på på den øvrige del af forretningen baseret på stikprøver af bankens engagementer mellem 0,3-20 mio. kr.

DAB har en eksponering mod landbrug på 21 pct., og landbrugskunder udgør ifølge tilsynet en betydelig andel af bankens svage eller nødlidende kunder.

/ritzau/FINANS