Danske Andelskassers Bank nedskriver 230 millioner kroner

Finanstilsynet pålægger Danske Andelskassers Bank at nedskrive 230 millioner kroner efter at have gransket bøgerne. Banken har et underskud på næsten 400 millioner i årets første ni måneder og lever ikke op til det individuelle solvensbehov.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finanstilsynet har gransket Danske Andelskassers Bank (DAB) og fundet nye nedskrivninger for 230 millioner kroner. Det oplyser banken i en selskabsmeddelelse, hvor den samtidig oplyser regnskabstallene for årets første ni måneder.

Her har banken samlet set tabt 398,6 millioner kroner. Set på tredje kvartal alene redder banken sig igennem med et lille plus på 3,8 millioner kroner netto.

Danske Andelskassers Bank lever ikke op til det individuelle solvensbehov. Det er opgjort til 12,6 procent, men banken kan kun præstere en buffer på 10,1 procent.

Finanstilsynet har derfor pålagt banken at udarbejde en genopretningsplan for solvensen. Udarbejdelsen og eksekveringen af denne plan er i gang, meddeler DAB.I årets første ni måneder nedskriver banken mere end en halv milliard kroner på sine udlån mod 224,5 millioner kroner i samme periode sidste år.
De nye nedskrivninger er især fundet blandt bankens privatkunder og mindre erhvervsdrivende.

»Det er Finanstilsynets vurdering, at boniteten af bankens mindre engagementer er bedre end blandt de store, men at der ikke desto mindre fandtes betydelige svaghedstegn, og at boniteten er dårligere end i tilsvarende pengeinstitutter,« skriver DAB.

Banken understreger, at en række af de kunder, der er nedskrevet på, altid har vedligeholdt deres lån, men at de falder igennem i Finanstilsynets vurdering af god kreditkvalitet.

»Bankens kunder bor og arbejder som hovedregel udenfor de større byer. De seneste års økonomiske krise, faldende boligpriser og fortsat lave vækst i disse områder betyder, at flere kunder eksempelvis falder uden for den gældende fortolkning af regnskabsreglernes rammer for rådighedsbeløb eller rammes af teknisk insolvens,« skriver banken.Danske Andelskassers Bank skulle have udsendt sit regnskab for tre uger siden, men det blev udskudt, netop fordi Finanstilsynet var ved at kulegrave kreditbøger. Allerede på det tidspunkt stod det klart, at banken ikke ville leve op til sit individuelle solvensbehov, men dog ligge over det generelle krav på otte procent.

Banken meddelte allerede dér, at den fastholder sine forventninger til til en basisindtjening i 2013 på mellem 160 og 190 millioner kroner.

Problemerne for Danske Andelskassers Bank begrænser sig ikke til solvensen.

Den er et af 11 pengeinstitutter, som Finanstilsynet har under skærpet tilsyn og er desuden blevet politianmeldt for at have fusket med kunders rentesatser og risikerer dermed også en erstatningssag.

Endelig er banken sigtet for påstået overtrædelse af Værdipapirhandelslovens regler om kursmanipulation.