Tidligere Amagerbank-ledelse slipper ikke for erstatningskrav

Statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitet har stævnet den tidligere ledelse ved Retten i Lyngby.

Amagerbankens tidligere ledelse hænger stadig på erstatningssagen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Bagmandspolitiet har netop opgivet sigtelserne mod 11 medlemmer af den tidligere direktion og bestyrelse i Amagerbanken, som krakkede i 2011. Men medlemmerne af den tidligere bankledelse slipper ikke for erstatningskrav. Der verserer således fortsat en erstatningssag ved Retten i Lyngby, hvor statens oprydningsselskab Finansiel Stabilitet har indstævnet direktionen og ledelsen i banken.

De 11 medlemmer af den tidligere ledelse i Amagerbanken har alle været sigtede i anledning af bankens håndtering af valutaeksponeringer i forbindelse med bankens håndtering af valutaeksponeringer i forbindelse med engagementet med Østerfælled A/S i første halvår af 2010 – det såkaldte Østerfælledkompleks.

Baggrunden for sigtelserne er at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, kaldet bagmandspolitiet, i  2013 modtog en anmeldelse fra Finanstilsynet og Kammeradvokaten, som er kurator i Amagerbanken Aktieselskab under konkurs.

Finanstilsynet og Kammeradvokaten anmeldte ledelsen i Amagerbanken for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed ved ikke at træffe de nødvendige beslutninger i forbindelse med den negative valutakursudvikling på den schweiziske franc og den japanske yen, og deraf følgende tab på valutaeksponeringer i løbet af 1. halvår 2010 i særligt det nødlidende Østerfælledengagement.

Mistanken gik på, at bestyrelsen og direktionen ved passivitet ikke greb ind og stoppede valutaeksponeringerne, selv om den schweiziske franc steg, og ejerkredsen bag Østerfælled A/S på grund af finanskrisen var insolvente. Kammeradvokaten anmeldte endvidere bankens ledelse for overtrædelse af straffeloven. Den 28. oktober 2014 blev 11 medlemmer af direktionen og bestyrelsen i Amagerbanken så sigtet for overtrædelse af lov om finansiel virksomhed og straffeloven.

Men nu er sigtelserne altså frafaldet. Efter »omfattende og komplicerede undersøgelser« i sagen har anklagemyndigheden vurderet, at der ikke er tilstrækkelige beviser for, at sagen både bevismæssigt og juridisk set vil kunne føre til domfældelse, hedder det i en pressemeddelses fra bagmandspolitiet.

TV: Ledelse i Amagerbanken undgår tiltale