Telias milliardopkøb får grønt lys i EU

Bonnier Broadcasting med bl.a. TV4 og CMore bliver fra december en del af Nordens største telekoncern – præcis det, som TDC havde planer om at blive, inden nye ejere sagde stop.

Telia overtager fra december Bonnier Broadcasting og får dermed både TV-kanaler og streamingtjeneste indenhus. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordens største telekoncern, Telias milliardopkøb af mediekoncernen Bonniers TV- og streamingforretning har fået grønt lys i EU, så inden nytår kan Telia udvide sin forretning betydeligt i samme retning, som TDC havde planer om, inden TDC blev solgt sidste år.

EU-Kommissionen sagde tirsdag god for Telias overtagelse af Bonnier Broadcasting, der bl.a. ejer TV-kanalerne TV4 og MTV samt streamingtjenesten CMore. Telia har budt 6,6 milliarder danske kroner og forventer at indlemme Bonnier Broadcasting og de omkring 1.200 ansatte i Sverige, Finland og Danmark fra 2. december.

TDCs plan blev grundskudt

Dermed har Telia for alvor oprustet på det felt, som det også var TDCs plan at gøre, inden TDC blev solgt i foråret 2018 og opkøbet til 15 milliarder kroner af konkurrenten Nordic Entertainment Group (NENT) med bl.a. Viasat og TV3-kanalerne. Dette køb aflyste TDCs nye ejere – pensionskasserne PKA, PFA og ATP samt den omstridte, australske kapitalfond Macquarie.

Nu kan Telia i stedet rykke efter også købet i juli 2018 af TDCs norske kabel-TV-forretning, Norges næststørste, for 16,5 milliarder kroner.

TDC er omvendt landet i et kæmpe slagsmål med en af verdens største TV-leverandører, Discovery, efter at YouSee fra 1. januar har valgt at tage alle Discoverys kanaler ud af sine TV-pakker i håbet om at kunne presse Discovery til at lade kanalerne sælge enkeltvis til bland-selv-TV-abonnenter. Det nægter Discovery pure.

Storindkøb skal ikke bruges i Danmark

Med Bonnier Broadcasting indehus opretter Telia et nyt forretningsområde, som får Bonnier Broadcastings administrerende direktør, Casten Almqvist, som chef. Telia agter dog som udgangspunkt ikke at bruge sit nyindkøb i Danmark.

»Når TV4, MTV og CMore går sammen med Telia Company, vil vores mulighed for at tilbyde brugerne i Sverige og Finland drama, sport, nyheder og underholdning af høj klasse blive styrket yderligere,« siger Casten Almqvist i en udtalelse.

TV4 er Sveriges største kommercielle TV-station og bliver nu sammen med Bonnier Broadcastings øvrige tilbud Telias måde at ruste op mod store, internationale spillere som Netflix og Amazon, der også går efter at sætte sig på TV-markedet gennem streamingtjenester i stedet for de klassiske TV-kanaler, som presses af mulighederne for at kunne se TV og film over internetforbindelsen.

Pres på at få solgt ud i Telia

Opkøbet har dog skabt politisk uro i Sverige. Den svenske stat er Telias største aktionær med en ejerandel på over 37 procent, og samtidig ejer den svenske stat Sveriges Television og Sveriges Radio og skal dermed nu konkurrere med sig selv.

Det har fået flere politikere til at kræve, at staten skal sælge ud af sin ejerandel af Telia.