TDC får ja til milliardfrasalg i Norge

Telia kan overtage TDCs norske selskaber, siger konkurrencemyndighederne i Norge. TDC er herefter et rent dansk selskab.

TDCs salg af sin norske forretning til Telia kan nu gennemføres med grønt lys fra de norske myndigheder. Arkivfoto: Torkil Adsersen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nu grønt lys for, at 16,5 milliarder kroner ruller ind i den danske telekoncern TDCs pengekasse.

De norske konkurrencemyndigheder har fredag formiddag godkendt, at Nordens største teleselskab, svensk-finske Telia, køber TDC ud af Norge, sådan som de to selskaber aftalte det 17. juli.

Handelen har skullet godkendes for at sikre, at der ikke sker konkurrenceforvridning, da det TDC-ejede kabel-TV-selskab Get er Norges næststørste. Konkurransetilsynet konstaterer dog, at der er flere direkte konkurrenter, hvorfor handelen kan godkendes.

Gevinst på fire milliarder kroner

»Til trods for, at Telia og Get/TDC er to store aktører i Norge, mødes de i lille grad som direkte konkurrenter. Konkurransetilsynet er derfor kommet til, at opkøbet kan tillades,« siger projektleder Marita Skjæveland i en udtalelse.

Telia har længe ledt efter at kunne supplere sin norske mobilforretning med at kunne levere bl.a. TV og internetforbindelser, og her var TDCs selskab Get, der er Norges næststørste TV-leverandør, et oplagt mål, hvilket Telias koncernledelse offentligt har talt om.

TDC købte selv Get i 2014 og lagde omkring 12,5 milliarder danske kroner for selskabet, som nu er solgt fire milliarder kroner dyrere. TDCs afgående topchef, Pernille Erenbjerg, beskrev dengang handelen som »de bedste 13 milliarder, som jeg nogen sinde har brugt«.

Med opkøbet vil Telia i Norge have omkring 2,3 millioner mobilkunder og i omegnen af 1,8 millioner bredbånds- og TV-kunder og dermed begynde at kunne presse Telenor, der er Norges største selskab.

Telia får TDCs lille erhvervsforretning, TDC Norge, med i købet, så TDC er nu et rent dansk selskab. I alt overtager Telia omkring 900 medarbejdere.

Telia forhandlede samtidig op til sommerferien en aftale til 6,6 milliarder kroner på plads om at købe Bonnier Broadcasting med bl.a. TV-kanalen TV4 og streamingtjenesten CMore for dermed samlet at skabe den underholdningsgigant, som TDC var i færd med men blev afbrudt i.