Teleselskaber beskylder kommune for manipulation

Ringkøbing-Skjern undgik kun en sag i EU-Kommissionen, fordi kommunen selv trak det ulovlige udbud tilbage forinden, siger de danske teleselskaber. Alligevel udlægger borgmesteren det nu, som om EU har afvist klagerne.

Ringkøbing-Skjern Kommune havde først skrevet en femårig kontrakt med det lokale energiselskab Eniig om at få lagt internetforbindelser gennem fiberkabler ud med kommunal støtte, men voldsom kritik pressede til sidst kommunen til at droppe kontrakten straks - og dermed undgå en klagesag hos EU-Kommissionen. Arkivfoto: Eniig Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ringkøbing-Skjern Kommune slipper for en EU-sag, fordi kommunen nåede at trække et ulovligt udbud af bredbånd tilbage, inden EU-Kommissionen behandlede de klager, som blandt andre de danske teleselskaber sendte til Bruxelles.

EU-Kommissionen har i denne uge meddelt kommunen, at den ikke går videre med klagerne. Det har borgmester Iver Enevoldsen (V) i en pressemeddelelse valgt at udlægge som en frikendelse.

»Vi er tilfredse med EU-Kommissionens afgørelse. Den kommer dog ikke som den store overraskelse. EU-Kommissionen vurdere, om der er udbetalt statsstøtte forkert, og eftersom kommunen ikke har udbetalt nogen støtte, så har vurderingen fra vores side været, at der ikke var et grundlag for sagerne,« skriver Iver Enevoldsen og slår samtidig fast, at »det er disse klager, EU-Kommissionen nu har afvist«.

Telebranchen: Det er groft misvisende

Det får de danske teleselskaber helt op i det røde felt.

»Det er grotesk, at borgmesteren tegner et billede af, at Ringkøbing-Skjern Kommune er blevet frikendt. Det er groft misvisende at udlægge det, som om klagerne var grundløse. Den eneste grund til, at Kommissionen ikke træffer en afgørelse, er, at kommunen selv har indrømmet ulovlighederne og trukket det ulovlige udbud tilbage. Det er en fordrejning af sandheden at udlægge det, som om kommunen ikke har gjort noget galt,« siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien i Danmark, som er telebranchens organisation.

Det Venstre-ledede byråd i Ringkøbing-Skjern Kommune valgte i januar efter måneders kritik og beskyldninger om ulovligheder at trække sit kontroversielle udbud af internetforbindelser på fibernet til flere end 32.000 adresser tilbage. Samtidig blev den femårige kontrakt med det lokale energiselskab Eniig - det tidligere EnergiMidt og Himmerlands Elforsyning - skrottet. Kontrakten var ifølge kritikken skræddersyet, så ingen andre reelt kunne opfylde kravene.

Havde sat 70 millioner kroner af

Kommunen havde sat 70 millioner kroner af, og det klagede både teleselskaberne og virksomheden Airnet, der sælger trådløst bredbånd til store dele af kommunens indbyggere, over til EU-Kommissionen, fordi det strider imod den frie konkurrence, at kommunen krævede internetforbindelserne leveret gennem et fibernet. Dansk telelovgivning har i årevis krævet, at ingen teknologi favoriseres.

Venstres IT- og teleordfører i Folketinget, Torsten Schack Pedersen, har tidligere kritiseret det kommunale udbud.

»Som gode venstrefolk er vi jo ikke interesseret i, at vi skal bruge offentlige penge til at udkonkurrere et privat selskab,« sagde han for et år siden til DR efter klagen fra AirNet.