Omstridt bredbåndskontrakt stoppes straks

Ringkøbing-Skjern Kommune dropper ulovligt udbud af hurtige internetforbindelser og risikerer nu erstatningssag.

Ringkøbing-Skjerns udbud af kommunalt støttede fiberforbindelser til store dele af kommunen var ulovligt, og nu annullerer kommunen efter over et års kritik kontrakten med det lokale energiselskab, der angiveligt var det eneste, som var i stand til at kunne opfylde betingelserne i udbuddet. Arkivfoto: Bax Lindhardt, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter måneders kritik og beskyldninger om ulovligheder trækker Ringkøbing-Skjern Kommune sit kontroversielle udbud af internetforbindelser på fibernet til mere end 32.000 adresser tilbage.

På et byrådsmøde tirsdag aften besluttede byrådet i den Venstre-ledede kommune at rive kontrakten med det lokale energiselskab Eniig - det tidligere EnergiMidt og Himmerlands Elforsyning - i stykker. Energiselskabet havde ellers sat sig på den lukrative kontrakt i lokalområdet, som ifølge kritikere var skræddersyet, så ingen andre reelt kunne opfylde kravene.

Telebranchen: Det var pivulovligt

Både telebranchens organisation Teleindustrien og virksomheden Airnet, der sælger trådløst bredbånd til store dele af kommunens indbyggere, klagede da også til EU-Kommissionen over udbuddet, som kommunen havde sat 70 millioner kroner af, fordi det stred imod den frie konkurrence, eftersom kommunen foreskrev, at internetforbindelserne til virksomheder og private hjem skulle leveres gennem et fibernet.

Det er i strid med grundtanken om, at udrulning af bredbånd - altså hurtige internetforbindelser - i Danmark skal foregå teknologineutralt, altså uden hensyn til, om forbindelsen kommer via mobilnettet, via fastnettet, via et fibernet eller via et kabel-TV-net.

»Vi er tilfredse med, at Ringkøbing-Skjern Kommune har annulleret udbuddet og kontrakten efter endelig at være nået til samme konklusion som os, nemlig at det var pivulovligt. Når man bruger offentlige midler på bredbånd, er der stor risiko for at gøre mere skade end gavn. Det er derfor ekstremt vigtigt at gøre det på en måde, der ikke skævvrider markedet eller favoriserer enkelte selskaber eller teknologier. Det er derfor, vi har de meget klare regler på området. Og det er derfor, at det er så vigtigt at følge reglerne meget nøje,« siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, til Berlingske.

Klar til at kræve erstatning

Han håber, at sagen vækker eftertanke i andre dele af landet, ligesom han gerne så, at regeringen sørger for »at sikre et effektivt tilsyn med, at de kommunale aktiviteter på området ikke skævvrider markedet og er i strid med reglerne«.

Tele- og internetselskaberne i Danmark investerer årligt omkring seks milliarder kroner i at udbygge deres mange forskellige net.

Airnets tekniske direktør, Søren Jørgensen, siger til Ringkøbing-Skjern Dagblad, at Airnet er parat til at rejse en erstatningssag mod kommunen for at få dækket alle de udgifter, som firmaet har haft under sagen, nemlig mellem en halv og en hel million, samt for tabte forretningsmuligheder.

Ikke muligt uden kommunens støtte

Ringkøbing-Skjerns borgmester, Iver Enevoldsen, har gentagne gange offentligt forsvaret udbuddet trods den massive kritik og påpeget, at alt var kørt efter bogen. Nu henviser han i en pressemeddelelse til, at det er en undersøgelse fra kommunens advokatfirma, Bech-Bruun, »samt en grundig dialog med EU-Kommissionen, der har afdækket fejl i udbuddet i forhold til EUs statsstøtteregler, og som nu betyder, at vi er nødt til at stoppe op«.

Der var tale om en femårig kontrakt, som EnergiMidt og RAH Fiberbredbånd havde indgået med kommunen.

»Vi skal jo forbi 33.000 adresser i løbet af de næste fem år. Det svarer til 6.600 per år, så vi kommer til at holde et højt aktivitetsniveau, hvor vi starter nye kampagner op hvert kvartal. Første kvartal kommer vi så blandt andet til at fokusere på de her områder, som vi har udvalgt nøje for at sikre, at vi tager hul på kommunen fra flere sider og får skabt et godt fundament at bygge videre på,« forklarede forretningschef i EnergiMidt Fiberbredbånd, Lars Kofoed Sørensen, i en pressemeddelelse for et år siden. »Målet for områderne ligger mellem 30 og 50 procent, og på grund af Ringkøbing-Skjerns involvering i projektet, kommer vi også til at tilbyde fiber til områder, som vi aldrig ville kunne udrulle til på kommercielle vilkår. Det er helt unikt, og vi glæder os rigtig meget til at komme i gang,« lød meldingen.

Kritik fra Venstre i Folketinget

Venstres IT- og teleordfører i Folketinget, Torsten Schack Pedersen, har tidligere kritiseret det kommunale udbud.

»Som gode venstrefolk er vi jo ikke interesseret i, at vi skal bruge offentlige penge til at udkonkurrere et privat selskab,« sagde han for et år siden til DR efter klagen fra AirNet.