Pres gav bedre og billigere mobildækning i seks kommuner

Seks kommuner får i de kommende måneder langt bedre mobil- og datadækning, efter at de gik sammen og pressede teleselskaberne - og skar regningen ned til under det halve.

Dårlig mobildækning omkring Staby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard

Kommunalt pengepres på teleselskaberne sikrer nu seks vestjyske kommuner en bedre mobildækning i løbet af de kommende måneder.

Herning, Struer, Lemvig, Holstebro, Ringkøbing-Skjern og Skive kommuner gik sidste år sammen om at spille teleselskaberne ud mod hinanden for at få bedre mobil- og datadækning i deres område. Det skete i utilfredshed med den daværende aftale med TDC, og TDCs nærmeste konkurrent, Telenor, vandt kontrakten, som samtidig sparede kommunerne penge. Mellem 57 og 66 procent mindre regninger vil der komme ud af det, konstaterede de seks kommuner, da aftalen blev indgået i september 2014.

Regeringen: Læg pres på

Nu vil resultatet snart kunne høres. I de næste måneder vil der ske 83 opgraderinger af mobilnettet i de seks kommuner, som samtidig får syv nye mobilmaster sat op. Det vil ikke kun gavne kommunens medarbejdere men alle, der bor i de områder, hvor mobilnettet får en tand til, for mange af disse master har hidtil kun leveret GSM- eller 2G-taledækning og får nu både 3G- og 4G-/LTE-dækning, så det bliver muligt at bruge mobilnettet til internetadgang.

Telenor har med aftalen forpligtet sig til at sikre udendørs tale- og datadækning i 98,5 procent af de seks kommuner. Samtidig har kommunerne specifikt krævet garanti for indendørsdækning på omkring 1.000 bestemte adresser.

Det er ganske i tråd med, hvad regeringen gennem flere år har anbefalet kommunerne at gøre, når de var utilfredse med mobildækningen. Fordi offentlige ordrer typisk er pænt store, bør kommunerne stille krav om særligt forbedret dækning, inden de skriver under på en kontrakt, har erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) gentaget ved flere lejligheder, og nu er det også skrevet ind i regeringens vækstplan.

Sidste opgraderinger klar i juli

I de seks kommuner oplevede det kørende personale alt for ofte, at de ikke kunne hente og sende data eller tale i mobiltelefon, når de var på besøg hos borgere og virksomheder. Til sidst gik de derfor sammen i et eget udbud uden om de fællesaftaler, som Statens og Kommunernes Indkøb (SKI) ellers forhandler hjem.

De fleste opgraderinger sker i løbet af marts, april og maj, mens de sidste - i Ulfborg i Holstebro Kommune og Bork Havn samt Lem i Ringkøbing-Skjern Kommune - først er færdige til juli. I Staby i Holstebro Kommune afventer Telenor en byggetilladelse, før man kan sætte den nye mast op.

LÆS MERE