TDC-salg kan give valutauro i december

Mens der i november var ro på valutaområdet, som valutastillingen fra Nationalbanken viste, kan december byde på uro med baggrund i kapitalfondenes salg af TDC-aktier.

Foto: unknown
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Nordea i en kommentar til torsdagens valutatal. November bød på en periode, hvor de korte renter på pengemarkedet var højere i Euroområdet end i Danmark, og Nationalbankens intervention må formodes at være foretaget i den periode. Nu har renterne igen normaliseret sig med højere renter i Danmark end i Euroområdet, og kronekursen er styrket i forhold til centralpariteten.

- Det er langt fra givet, at roen fortsætter her i december. Et salg af TDC-aktier kan således føre til, at Nationalbanken må på banen med intervention og evt. med en renteændring. Kapitalfondenes køb af TDC gav i sin tid overraskende anledning til et dræn af valutareserven og en renteforhøjelse. Salget kan altså give anledning til ny bølgegang, og det bliver spændende at følge udviklingen i december, skriver Nordea.

Danmarks valutareserve faldt med 2,5 mia. kr. til 419,2 mia. kr. i november i forhold til oktober. Det var et mindre fald end ventet. Fem økonomer, som RB-Børsen havde talt med, ventede et fald til 413,4 mia. kr. Estimaterne lå mellem 409,7 mia. kr. og 421,7 mia. kr.

- Formindskelsen afspejler, at Nationalbanken netto har solgt valuta for 2,2 mia. kr. i forbindelse med interventioner, og at staten netto har indfriet lån i udlandet for 0,3 mia. kr., forklarer banken.

Samlet for de første 11 måneder af i år er valutastillingen bedret med 24,7 mia. kr. Heraf har Nationalbanken nettokøbt valuta for 50,2 mia. kr., mens der er indfriet lån for 25,5 mia. kr.

RB-Børsen