TDC forgylder ATPs kasse

Danmarks største teleselskab har udviklet sig positivt under kapitalfondenes ejerskab. ATP håber, at kapitalfondene sætter TDC på børsen igen. Sker det, har ATP ingen planer om at forlade aktien.

Kort før jul 2005 afsløres det på et pressemøde efter måneders uvished, at fem britisk-amerikanske kapitalfonde køber TDC. Men ATPs fondsdirektør Bjarne Graven (lille foto) vil ikke sælge sin aktieandel og blokerer dermed først for en fuld overtagelse og senere forsøg på ad bagvejen at luske en overtagelse igennem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe, Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da ATP i 2006 blokerede for salget af Danmarks største teleselskab, TDC, ved pure at nægte at sælge sin andel til de fem britisk-amerikanske kapitalfonde, fordi de ikke bød højt nok, traf ATP en beslutning, der var både klog – og meget heldig. TDC har nemlig været en af de mest stabile selskaber i ATPs aktieportefølje under den buldrende finanskrise, og fondsdirektør Bjarne Graven er endda så tilfreds med selskabets præstationer, at han nu direkte roser de ejere, han tidligere var med til at stævne.

»Det er altid nemt at være bagklog, men beslutningen om at holde fast i TDC viste sig at at være utroligt heldig, fordi finanskrisen ikke ramte TDC i samme grad. Derfor har det været en fordel for os at have en pæn klump af vore investeringer i TDC, der har været en meget stabil investering,« siger Bjarne Graven til Berlingske Business.

Han har ikke på forhånd besluttet, hvad ATP vil gøre, hvis TDC igen sættes i cirkulation på fondsbørsen – men han vil ikke afvise, at ATP kan ende med at øge sin ejerandel af TDC.

»Om vi øger, fastholder eller reducerer vores andel kommer an på situationen og det børsprospekt, de præsterer. Alle muligheder er åbne. Men det er svært at forestille sig, at vi vil gå helt ud af investeringen,« siger fondsdirektøren, der roser kapitalfondene for at have skabt et fokuseret TDC – hvilket ligger tæt op af, hvad ATP selv gerne så. Særligt fremhæver han, at TDC har gjort kritikken af kapitalfondenes kortsigtede investeringshorisont til skamme ved at fortsætte med at investere i fremtidens teknologier.

»Derfor mener jeg bestemt, at det ville være en fordel for børsmarkedet i Danmark at få TDC tilbage på fondsbørsen. TDC har vist sig at give et relativt stabilt cashflow (pengestrøm, red.), tjent penge og øget driftsindtjeningen i den værste recession i nyere tid. Det har ikke mange andre virksomheder kunnet præstere,« siger fondsdirektøren.

Rygter om salg
Hen over sommeren har det svirret med rygter i den internationale presse om, at de fem kapitalfonde, der ejer størstedelen af TDC, har droppet ideen om at sælge TDC i en samlet klump til et andet teleselskab og nu i stedet blot planlægger at sætte aktierne til salg i fri handel. Det kan gøres i et snuptag, fordi TDC aldrig har været afnoteret fra fondsbørsen, eftersom ATPs nej blokerede for afnoteringen.

Spekulationerne om børsnoteringen var mest overraskende, fordi nyheden slet ikke er ny. Derfor blev den tolket som kapitalfondenes sidste forsøg på at lokke en køber ud af busken.

I øjeblikket ejer ATP 5,51 procent af TDC, mens kapitalfondene ejer 87,9 procent. De øvrige aktionærer er private investorer og medarbejdere i TDC, og kapitalfondene nåede aldrig op på den ejerandel på 90 procent, der krævedes for at tvangsindløse de resterende aktier og afnotere TDC.

Det forpurrede ATP, og pensionskassen gik endda så vidt at stævne kapitalfondenes Nordic Telephone Company (NTC), der formelt ejer TDC.

Værdien stabiliseret
Mens telesektoren generelt har været presset af prisfald i et mættet marked, har TDC skåret fedt fra ved frasalg af udenlandske selskaber, effektiviseringer og en øget fokusering på det danske marked.

Dermed har TDC tabt det momentum og den vækst, som sammenlignelige norske Telenor har opnået på verdens væksmarkeder, men til gengæld har TDC også stabiliseret sin værdi og sin indtjening, hvilket har gjort TDC-aktien til en investering med lav risiko.

Dermed er der skabt et grundlag for, at TDC i tilfælde af en børsnotering igen bliver en folkeaktie, som den tidligere var. Men Bjarne Graven forventer, at også både danske og internationale institutionelle investorer vil være at finde i den nye ejerkreds.

Lav risiko
Og det er helt oplagt, mener teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult. »TDC er nærmest en obligation – men en fin obligation, der kan tilbyde investorerne et dejligt stabilt afkast. Det vil tiltale mange private investorer og andre, der gerne vil have lavrisikoaktier. Det er nemt at tale TDC-aktien ned, men i virkeligheden er det en ganske fin aktie med lav risiko i et stabilt land, hvor der tilmed ikke er nogen valutarisiko af betydning. Og selv om markedet er hårdt, har TDC fortsat mange muligheder for at skære i omkostningerne,« siger John Strand. Mens TDC for mange investorer vil blive betragtet som blot en ganske almindelig aktie, der bliver analyseret ud fra ganske almindelige parametre, er TDC i praksis alt andet end et almindeligt selskab på børsen. Med en TDC-aktie følger nemlig størstedelen af den infrastruktur, der sætter danskerne i stand til at kommunikere med hinanden.

Andre teleselskaber har bygget mobilmaster og gravet fiber ned i Danmark, men ingen står for en så stor andel af landets kommunikation som TDC Det betyder dog ikke, at investeringen er risikofri. John Strand nævner blandt andet, at elselskabernes fiber teoretisk kan komme til at udgøre et problem på længere sigt, hvis selskaberne går konkurs, og fiberen bliver opkøbt billigt af andre selskaber. Desuden kan det boomende mobile bredbånd kannibalisere TDCs øvrige bredbåndsforretning, ligesom det nye, jordbaserede digitale TV vil udfordre TDCs kabel-TV-forretning. Alligevel anser han de mange risici for hypotetiske.

»Det er alt sammen ting, der også går ud over TDCs konkurrenter – og endda nok mere end TDC selv. Konkurrenterne har alle sammen brug for at tjene flere penge, end de gør i dag,« siger han.