TDC: Danskerne har ikke brug for mere end 50 Mbit

Kobbernettet hjulpet af fiber giver mere end rigelig båndbredde til danskerne, mener TDC.

YouSee sætter igen hastigheden op hos kunderne – uden at tage ekstra penge for det. Håbet er at kapre flere kunder i et konkurrencetæt bredbåndsmarked. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.


Udrulningen af fiber går betragteligt langsommere efter, at TDC har overtaget fibernettet i hovedstadsområdet og Nordsjælland fra Dong.

TDCs netdirektør sagde for nylig til ComON, at TDC kun udrullede omkring 30 procent af den fiber, der blev udrullet før ejerskabet. Årsagen er, at TDC ikke satser på fiber-to-the home, men lader sit kobbernet stå for forbindelsen fra fiber-netværket til brugerens hjem. Derved opnår man højere hastigheder til de enkelte husstande uden at skulle grave nye kabler ind.

Det giver ganske vist nogle begrænsninger i båndbredden i forhold til en fuld fiber-løsning, men det betyder ikke noget. Der er nemlig stort set ingen danskere, der efterspørger de meget høje båndbredder, som fiber-to-the-home-løsningen tilbyder, mener TDC.

”De færreste efterspørger i dag surfhastigheder på mere end 10 Mbit. Med den nuværende udvikling er danskerne mere end rigeligt dækket ind med 10 mbit til surf, og vi forventer, at efterspørgslen holder sig omkring de 20 Mbit i de næste mange år,” siger Rene Brøchner, vicedirektør for TDC Privat til ComON.

TDC vurderer, at de færreste husstande vil efterspørge mere end 30-50 Mbit i de næste ti år – selv med en stigende udbredelse af tv over nettet, og selv med flere og flere tv-kanaler, der sendes i pladskrævende HD-kvalitet.

Det faktum, at man sjældent har brug for at se mere end én HD kanal ad gangen, samtidigt med at man optager en eller to andre kanaler, gør, at TDC ikke frygter fremtidens netkapacitet bliver ædt op af tv. Komprimeringsteknikkerne forbedres løbende, hvilket ligeledes vil reducere behovet for båndbredde. Ifølge TDC er 50 Mbit nok til fire HD-kanaler.

”Hvis man tilkøber nye HD-kanaler eller nye kommende tjenester, der kræver mere båndbredde, end man har, lægger TDC den ekstra båndbredde oven i ens pakke automatisk, og uden at vi fortæller kunden om det,” fortæller Rene Brøchner.

Hvis man tilkøber en ekstra tv-boks for at få et tv mere i husstanden, følger den ekstra båndbredde også med.
Kunderne skal slet ikke bekymre sig om båndbredde, lyder tankegangen i TDC.

I dag sælger TDC sit Home Trio produkt med fokus på relativt lave båndbredder på 10 og 20 Mbit. Home Trio med 50 Mbit er slet ikke tilgængeligt endnu. TDC forventer at lancere 50 Mbit efter sommerferien.

Faktisk markedsfører TDC slet ikke 50 Mbit bredbånd overhovedet. Produktet findes, men man skal spørge efter det – og det bliver ikke omtalt i de almindelige oversigter, man kan finde på hjemmesiden. Til gengæld er det dyrt: nemlig knap 600 kroner om måneden som rent bredbåndsprodukt.

Hvad de 50 Mbit som del af Home Trio pakken skal koste til efteråret, er der foreløbigt ingen meldinger om.

Overfor TDC står navnlig elselskaberne, der markedsfører deres rene fiberløsninger med høje hastigheder på op til 100 Mbit. Deres argument er blandt andet, at fremtiden vil gøre de høje båndbredder mere nødvendige, end de er i dag.

Men historien er rig på forudsigelser, der blev gjort til skamme af den teknologiske udvikling. Tilbage i 1981 skulle Bill Gates angiveligt have sagt de vise ord: "No one will need more than 637 kb of memory for a personal computer—640K ought to be enough for anybody." - et udsagn, hvis sandfærdighed der siden er er blevet sået tvivl om.