Sydbank: Klogt træk af B&O at sælge tjekkisk datterselskab

Bang & Olufsen har solgt sit tjekkiske produktionsselskab til sin langvarige samarbejdspartner Tymphany, og det er et klogt valg, mener senioranalytiker i Sydbank Morten Imsgard.

Arkivfoto. Bang & Olufsen har solgt sit tjekkiske produktionsselskab til sin langvarige samarbejdspartner Tymphany, og det er et klogt valg, mener senioranalytiker i Sydbank Morten Imsgard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

»Det her en sidste skridt på vej til at have skabt et fundament for fremtiden, hvor B&O kan løfte sig ud af den krise, de har befundet sig i i mange år, og blive til et B&O der kan tjene gode penge på de produkter, de sælger til kunderne,« siger han til Ritzau Finans.

»Det er en form for sidste oprydning i B&O, efter en årrække hvor de har været nødt til at endevende hver en sten for at effektivisere så meget som muligt. Det har budt på flere frasalg og oprydning af ting, der ikke var en del af virksomhedens kerneforretning«, siger Morten Imsgard.

PENGE PÅ BANKBOGEN IKKE ÅRSAG TIL SALG

Pengestrømseffekten for Bang & Olufsen forventes at udgøre 123 mio. kr., og den regnskabsmæssige gevinst forventes at være 33 mio. kr. Men det er ikke den umiddelbare økonomiske gevinst, der er bevæggrunden for B&O's salg, mener Morten Imsgard.

Han peger på, at B&O er godt finansielt polstret, og at transaktionen er gjort ud fra et strategisk perspektiv, under erkendelsen af at den danske elektronikvirksomhed ikke er de bedste ejere af det tjekkiske datterselskab.

»B&O's kernekompetencer er innovation og design. På produktsiden kan andre gøre det mindst lige så godt som dem. Helt grundlæggende handler det om at fokusere på områder, hvor de kan gøre en forskel, og lade andre overtage, hvor de tilsvarende er bedre, så de får så strømlinet en forretningsmodel som muligt,« siger Morten Imsgard.

Morten Imsgard kalder salget en klassisk transaktion, som begge parter nyder godt af.

LYS FOR ENDEN AF TUNNELEN

B&O har haft flere år, hvor selskabet har været presset af elektronikmarkedet og haft svært ved at give afkast, men ifølge Morten Imsgard er tendensen ved at vende.

»Sidste regnskab viste små lyspunkter. Nogle af de effektiviserings- og oprydningstiltag, som virksomheden har søsat, er begyndt at vise sig på indtjeningssiden, så der er lys for ende af tunnelen«, siger han.

»Fremtiden ser lysere ud for B&O, end den har gjort længe. Der er håb om, at nogle af de tiltag, som virksomheden har søsat, rent faktisk vil få en effekt og skabe et B&O, der kan stå på egne ben i fremtiden og præsentere en indtjening for investorerne«, siger Morten Imsgard.