Svinepest kan koste milliarder i eksport

Det kan blive dyrt for den danske svinebranche, hvis det viser sig, at mistanken om svinepest på Herning Svineslagteri bliver bekræftet. Landbrug & Fødevarer vurderer, det vil koste 3 milliarder kroner på eksport.

Det kan koste den danske svineindustri milliarder, hvis mistanken om svinepest på Herning Svineslagteri bliver bekræftet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danish Crown har onsdag formiddag lukket dele af Herning Svineslagteri efter mistanke om svinepest, og det kan komme til at koste milliarder, hvis mistanken bliver bekræftet.

Ifølge beregninger fra Landbrug & Fødevarer er der store tab i vente for svineindustrien, hvis der udbryder svinepest i Danmark. Danske svin sendes nemlig ud over Danmarks grænser i så stor stil, at tab af eksport af svinekød og levende smågrise vil beløbe sig op i milliardklassen. 

»Vores beregninger er realistiske i forhold til, hvad et udbud vil koste, og det er i størrelsesordenen 3 milliarder kroner,« siger Jens Munk Ebbesen, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer, hvor han har ansvar for fødevaresikkerhed og veterinære forhold.

Beregningerne er baseret på tilfælde af svinepest i Holland og Tyskland, for Danmark har ikke været ramt af klassisk svinepest siden 1933.

Onsdag formiddag ringede alarmklokkerne på Herning Svineslagteri, da der blev fundet symptomer på svinepest i en død gris fra en besætning fra Skjern. Det fik Danish Crown til at sætte slagteriet i alarmberedskab, som blandt andet betyder, at medarbejdere ikke må forlade slagteriet, før mistanken er klarlagt.
Hvis det viser sig, at klassisk svinepest har ramt danske grise, vil der blive lukket for eksporten med øjeblikkelig virkning.

»Proceduren vil være sådan, at alle lande uden for EU vil lukke for hele EU til at starte med. Så vil de langsomt lukke op for EU igen, men Danmark vil givetvis stadig være lukket i op til seks måneder,« siger Jens Munk Ebbesen.

Han vurderer, at sandsynligheden er meget lav for, at klassisk svinepest bryder ud i Danmark. Det skyldes blandt andet en høj grad af sikkerhedsforanstaltninger og procedurer. Der opstår jævnligt mistanke om svinepest på slagterier og i svinebesætninger - a la den man i dag oplever i Herning - men siden 1933 er mistanken altså blevet afkræftet.

Ifølge Fødevarestyrelsen vil Veterinær Nord i løbet af de næste par timer tage stilling til, om mistanken kan afblæses, og slagteriet dermed kan genåbnes - og eksporten ikke er i fare.