Dansk milliardeksport ramt af svinepest

Rusland har lukket grænserne for importen af svinekød, efter at afrikansk svinepest har bredt sig til EU. Det rammer danske slagterier og landbruget hårdt.

Svinpest breder sig i EU og truer dansk milliardeksport af svinekød, blandt andet til Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afrikansk svinepest har bredt sig til EU, og det har fået Rusland til at lukke grænserne for import af svinekød fra EU-lande, blandt andet Danmark. Danmark eksporterer for milliarder og er verdens næststørste importør af svinekød til EU, og danske slagterier rammes hårdt af importforbuddet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge chefkonsulent Karsten Flemin fra Landbrug & Fødevarer resulterer det russiske importforbud blandt andet i, at markederne i EU oversvømmes af alt det svinekød, som ikke kan sendes til Rusland. Og det går hårdt ud over slagterierne og landbruget. 

»Rusland er det største eksportmarked for svinekød fra EU. Når der lukkes for eksporten til Rusland, medfører det hurtigt, at markederne i EU bliver overforsynet med svinekød. Konsekvensen af denne overforsyning ser vi allerede nu: Svinekødspriserne falder i hele EU,« siger han til Jyllands-Posten.

Under normale omstændigheder eksporterer slagterigiganten Tican omkring 2.000 tons svinekød til Rusland om måneden, men nu ender en stor del af den produktion på lager.

»Vi er naturligvis i fuld gang med at lede efter alternative markeder, men ofte vil alternativerne være mindre attraktive. Vi har jo opbygget eksporten til Rusland, fordi det har været et lukrativt marked,« siger Ove Thejls, administrerende direktør for Tican.

Overflodet af svinekød i EU er med til at presse markedspriserne. Danish Crown og Tican har reageret på det russiske importforbud ved at sænke svinekødsafregningen med 30 øre per kilo. Det svarer til et indtjeningsfald på årsplan på næsten en halv milliard kroner for de danske landmænd.

Danmarks totale eksport af svinekød til Rusland voksede i 2013 med 27 procent målt på mængde. Værdien af den eksport er ikke endelig opgjort, men ifølge Jyllands-Posten udgør det formentlig knap 2,5 milliarder kroner.

Danmark har været fri for svinepest siden 1993, men eksporten skal ledsages af EU-certifikater, som kun kan udstedes, hvis alle EU-lande er frie for svinepest.