Svenskere skal tørre sveden af Facebook i Danmark

Kæmpe svensk nedkølingsordre til Facebooks datacenter i Odense, mens Apples datacenter i Irland - som er tvilling til det ved Viborg - nu er i fare.

Allerede for et år siden begyndte byggeriet af Apples første datacenter i Foulum ved Viborg. Siden har Facebook valgt Odense til sit tredje datacenter uden for USA, og Apple har besluttet også at bygge ved Aabenraa. Arkivfoto: Henning Bagger, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver et svensk firma, som skal sørge for, at Facebooks datacenter i Odense ikke får sved på panden. Samtidig er tvillingen til Apples datacenter ved Viborg i fare.

Det svenske fugthåndteringsselskab Munters offentliggjorde mandag morgen, at det har vundet to ordrer på i alt 450 millioner svenske kroner på køleenheder til Facebooks nye datacenter i Odense samt et tilsvarende i Clonee i Irland. Det er den største ordre nogen sinde i selskabets historie.

Overskudsvarmen skal ud til husene

Facebook er ved at opføre et 56.500 kvadratmeter stort datacenter i erhvervsområdet Tietgenbyen, syd for Odense - det kun tredje uden for USA. Byggeriet til flere hundrede millioner dollars skal sættes i drift i 2020. Både datacenteret i Danmark og Irland skal drives 100 procent af grøn energi. I Odense skal overskudsvarmen, som de enorme computerservere skaber, kunne ledes videre ud i det lokale fjernvarmesystem, så den kan bruges her.

Ifølge Munters, som er stiftet i 1955, vil genanvendelsen af varmen i Odense kunne spare op til 100.000 megawatttimer om året. Det svarer til, hvad 6.900 husstande bruger på opvarmning.

Munters har allerede leveret udstyr til første fase af Odense-byggeriet. Den nye ordre gælder anden fase.

Tvivl om Apples Viborg-tvilling

Tvillingedatacenteret i Irland til Apples datacenter i Foulum ved Viborg er til gengæld i fare for ikke at blive til noget.

Den irske premierminister, Leo Varadkar, siger til irsk radio, RTE, efter et møde med Apples topchef, Tim Cook, i USA, at Tim Cook på baggrund af stor, lokal ballade ikke vil gennemføre det en million dollars dyre byggeri for enhver pris.

»Vi fik ingen startdato eller forpligtende tilsagn eller tilsvarende,« konstaterede Leo Varadkar.

Den irske regering vil dog, ifølge nyhedsbureauet Reuters, gøre alt, hvad der er muligt, for at sikre, at datacenteret bliver opført.

Datacenteret i Irland er tvilling til det datacenter til 6,3 milliarder kroner, som Apple har sat i gang ved Viborg, og hvis første af tre datahaller skal åbne i 2018, mens hele det 166.000 kvadratmeter store byggeri skal stå færdigt i 2026. I Foulum »lander« en forbindelse mellem Norge og det danske elnet.

Apple valgte igen Danmark

Byggeriet i Irland er dog blevet voldsomt forsinket på grund af protester fra lokale miljøaktivister. Først for nylig fik Apple af en domstol grønt lys for at kunne komme i gang.

I mellemtiden offentliggjorde Apple i juli 2017, at et andet datacenter skal opføres ved højspændingsstationen Kassø uden for Aabenraa - et byggeri til endnu seks milliarder kroner og på 285.000 kvadratmeter, svarende til 40 fodboldbaner. Første etape af dette datacenter skal åbne i 2. kvartal 2019.

Irland er voldsomt afhængig af at kunne tiltrække multinationale selskaber. Hvert tiende job i landet skyldes, at udenlandske selskaber har placeret deres europæiske hovedkontor eller væsentlige aktiviteter i landet, hvis selskabsskat hører til blandt Europas laveste. Datacentrene ses af den irske regering som endnu en måde at sikre, at arbejdspladser bevares i landet.

EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, pålagde i 2016 Apple at efterbetale omkring 100 milliarder kroner i manglende skat til den irske statskasse som følge af en lidt for gunstig skatteaftale. Apple har indbragt sagen for EU-Domstolen, og Irland støtter Apple og har nægtet at modtage pengene. Det fik for nylig EU-Kommissionen til at indbringe Irland for EU-Domstolen.