Stream film og se direkte TV i flyet

Amerikansk flyselskab satser på fra efteråret at kunne tilbyde lynhurtige internetforbindelser om bord på sine nyeste fly. Norwegian går i første omgang efter at vise live-TV.

Virgin America vil tilbyde mulighed for at streame film over internetforbindelse, f.eks. fra Netflix, om bord på flyene. Foto: Virgin America Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra september bliver det muligt at streame film fra f.eks. Netflix og andre filmtjenester, mens man sidder i flyet.

I alle tilfælde, hvis det amerikanske flyselskab Virgin America leverer, hvad det lover. Et nyt samarbejde med satellitselskabet ViaSat betyder, at ti nye Airbus A320-fly fra Virgin America får installeret antenner, så de kan koble sig på Viasat-1-satellitten, skriver den norske netnyhedstjeneste E24.no. Tilbuddet bliver en betalingstjeneste og altså ikke en gratis del af turen.

Udfordringer væk fra landjorden

Viasat-1 dækker 75 procent af selve USA og store dele af Canada, Alaska og Hawaii og leverer bredbåndshastigheder på 140 gigabit i sekundet. Til sammenligning er en god dansk internetforbindelse på jordplan på 10-15 megabit i sekundet, altså meget, meget langsommere.

I en flykabine vil hastighederne dog blive væsentligt lavere men stadig betragteligt bedre end de nuværende trådløse systemer, som flere flyselskaber tilbyder, men hvor det kræver en vis portion tålmodighed hos brugerne at være »på« under flyveturen. Satellitforbindelsen vil dog være hurtig nok til, at man netop kan streame film undervejs, altså se film over netforbindelsen. Så snart flyet når ud på havet, vil det dog skifte satellitforbindelse og dermed ikke kunne levere lige så gode forbindelser mod f.eks. Hawaii, som ligger midt i Stillehavet. Det vigtigste er dog, at internetforbindelsen vil kunne holdes.

Også andre amerikanske flyselskaber arbejder på at kunne tilbyde bedre forbindelser.

Norwegian vil vise live-TV

Et af de flyselskaber, som først gav mulighed for trådløs internetforbindelse - i afsindigt lav hastighed - om bord, var det norske lavprisselskab Norwegian. Norwegian arbejder på at kunne tilbyde at se direkte TV på flyveturen.

»Det er lidt krævende, da hvert land i Europa har sine egne licenser o.s.v. I første omgang vil vi tilbyde live-TV mellem vores nye USA-Caribien-ruter, som starter til efteråret,« siger Boris Bubresko, Norwegians forretningsudviklingsdirektør, til Teknisk Ukeblad.

Mange flyselskaber har i dag egne servere om bord, hvorfra man som passager kan vælge film og et særligt intranet af sider. Flere leger med tanken om at udvide, så man skaber et lokalt trådløst net om bord, hvorfra man f.eks. kan hente film og TV-serier og se dem på sin telefon, tavle-PC eller PC.