Stort Angola-projekt er i overhængende fare

A.P. Møller-Mærsk store forhåbninger til et enormt olieprojekt i Angola ser ud til at briste med den lave oliepris.

Foto: Kasper Palsnov.
Læs mere
Fold sammen

A.P. Møller - Mærsks tidligere lovende olieprojekt i Angola hænger ikke sammen med den nuværende oliepris. Projektet bliver nu grundigt gennemgået, slår topchef Nils Smedegaard Andersen fast.

»Hvis ikke olieprisen stiger, er projektet i Angola ikke et godt projekt. Derfor arbejder vi med en forsinkelse, og vi prøver at se på, hvordan vi kan reducere omkostningerne, både på investeringer og på driften,« sagde Nils Smedegaard Andersen til Berlingske efter regnskabet.

Chissonga-feltet ligger i vandet ud for det vestafrikanske land Angola. Olien befinder sig på dybt vand, og det koster langt mere at udvinde den end i de fleste andre olieprojekter i Maersk Oil. Tidligere har det været fremme, at olieprisen skal over 80 dollar, før det kan betale sig at få olie op. Men i øjeblikket ligger olieprisen på 57 dollar, efter den stort set er halveret siden sidste sommer. Nu forsøger A.P. Møller - Mærsk at finde en løsning sammen med det angolanske statsselskab Sonangol, som er partner sammen med Maersk Oil i feltet.

»Vi er i dialog med Sonangol. De har nøjagtig den samme interesse som os. De vil gerne lave det, men de vil ikke ind, hvis det ikke giver overskud,« sagde Smedegaard

Chissonga var sammen med norske Johan Sverdrup og britiske Culzean de vigtigste og mest lovende felter i Maersk Oil. De tre felter er centrale i målet om at øge den samlede olieproduktion i det danske olieselskab til 400.000 tønder om dagen fra 235.000 tønder i fjor.

»Man skal betragte det her som et i princippet udmærket projekt, som bare kræver en højere oliepris. Hvor meget højere afhænger af, hvor meget vi kan få forbedret projektet,« hed det fra Smedegaard.

Han peger på, at en mulighed er at ændre på beskatningen i projektet.

»Det er også muligt, at vi kan lave om på nogle mekanismer og måske have lidt mindre lokalt indhold i kontrakten, så vi f.eks. kan købe mere udstyr i udlandet,« sagde Smedegaard.

Maersk Oils vigtigste oliefelter er i den lille golfstat Qatar. Her løber den nuværende aftale med myndighederne ud i 2017, og forventningerne er, at det danske selskab vil få forlænget aftalen. I årsregnskabet fremgik det, at Maersk Oil er i dialog med den lokale partner Qatar Petroleum.

»Vi har et godt forhold til hinanden og en tillidsfuld dialog. Vi ser det ikke som noget større problem, men aftalen er ikke underskrevet, og indtil den er det, kan man aldrig vide, hvad der sker,« sagde Smedegaard.

Olien fra landet har bidraget med mange milliarder til det danske selskab, og Qatar stod i en periode alene for halvdelen af indtægterne i virksomheden.