Stor undren over tavs Schur

DONGs bestyrelsesformand Fritz Schur har ingen offentlig holdning til Goldman Sachs opkøb i den danske energikoncern. Professorer undrer sig.

Fritz Schur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fritz Schur, bestyrelsesformand for DONG, forsætter sin totale tavshed, mens den danske energikoncern er ved at få den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs ind som minoritetsaktionær. Det vækker undren, men formanden vil vente på, at den politiske debat er afsluttet.

Det er ellers meget sjældent, at bestyrelsesformænd forholder sig tavse, når en virksomhed får nye ejere ind, siger flere professorer.

»Når det er så væsentlig en beslutning, at det har med ejerskab at gøre, vil man forvente, at en bestyrelsesformand går på banen. DONGs bestyrelsesformand har ellers tidligere i andre sammenhænge været meget markant på banen,« siger professor Flemming Poulfelt fra CBS i København.

Han henviser til Fritz Schurs dramatiske afskedigelse af DONGs tidligere topchef Anders Eldrup i foråret 2012. Det skete blandt andet under et stort opsat pressemøde i København, hvor DONG-formanden efterfølgende blev kritiseret fra flere sider.

Siden er kontakten til pressen blev kraftigt reduceret.

Samtidig med, at Fritz Schur ikke vil forholde sig ti ldet mulige ejerskifte, har administrerende direktør Henrik Poulsen bakket Goldman Sachs bud op.

»Det er oplagt, at det er formanden, som går i pressen og tager den diskussion. Det må være formanden, der skal melde ud i den her sag,« siger professor Mogens Rüdiger ved Aalborg Universitet.

Der har længe været spekuleret i, om Fritz Schurs havde en fremtid som formand for energikoncernen efter hans håndtering af fyringen af Anders Eldrup og Goldman Sachs indtog som storaktionær i selskabet.

»Der kan være mange årsager til, at han ikke siger noget. En af dem kan være, at han går af ved næste generalforsamling, men det er spekulation,« siger Mogens Rüdiger og henviser til den ekstraordinære generalforsamling i DONG 20. februar.

Flemming Poulfelt peger på, at tavsheden kan skyldes, at Fritz Schurs stort opsatte afskedigelse af Anders Eldrup siden førte til stor kritik af ham fra flere sider.

»Det kan være for ikke at gøre det for mudret, at Fritz Schur har holdt sig væk. Fritz Schur fik måske nok af pressen sidste gang, men jeg skal ikke kunne sige, om det er grunden. Det er han den bedste til at svare på selv.«

Fritz Schur har vanen tro ingen kommentar. I stedet er DONGs pressechef Karsten Anker Petersen vendt tilbage med en udtalelse fra Schur:

»Af respekt for den politiske proces har jeg ingen kommentarer til sagen, før den er politisk afsluttet,« udtaler Fritz Schur via Karsten Anker Petersen.

Fritz Schur har været formand for DONG siden 2005. Han er samtidig bestyrelsesformand for luftfartsselskabet SAS, hvor han fortsætter som formand i 2014.