Stor ståhej for ingenting? Få kunder har forladt Nykredit

Vinterens voldsomme kundestorm mod Nykredit har endnu ikke afspejlet sig i tallene hos landets største boligudlåner. »Vi skal vinde tabt tillid tilbage,« siger topchef.

Vinterens voldsomme kundestorm mod Nykredit har endnu ikke afspejlet sig i tallene hos landets største boligudlåner. "Vi skal vinde tabt tillid tilbage," siger topchef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af vrede Nykredit-kunder røg i februar og marts på barrikaderne efter voldsomme prisstigninger hos realkreditkæmpen. Men de mange vrede kunder har endnu ikke afspejlet sig i en markant kundetilbagegang for Nykredit, fremgår det af koncernens regnskab for årets første kvartal.

»Vi har den seneste tid fået spørgsmål om, hvor mange kunder der har valgt at forlade Totalkredit. Jeg kan godt forstå interessen i lyset af den ekstraordinære start på året, vi har haft. Derfor vil jeg her lægge tallene frem,« skriver Nykredit-topchef Michael Rasmussen i regnskabet.

Han redegør herefter for, at Nykredit-selskabet Totalkredit, som var det selskab, der hævede priserne, i dag har ca. 480.000 husstande som kunder.

»De har tilsammen lånt ca. 580 mia. kr. Totalkredits realkreditudlån og markedsandel steg i 1. kvartal. Der er endnu ikke tal for markedsandelen i april, men vi kan se, at udlånet også er steget her. De kommende måneder vil vise, om det fortsætter. Ved udgangen af april måned havde pengeinstitutter eller aktører, der ikke er en del af Totalkredit-samarbejdet, opsagt lån for 2,6 mia. kr. hos Totalkredit,« skriver Michael Rasmussen og tillføjer:

»2,6 mia. kr. er under 0,5 procent af Totalkredits samlede udlån og er et beløb på niveau med sammenlignelige perioder.«

Dermed ser det ud til, at meget få vrede kunder indtil videre har smækket med døren hos Nykredit. Om det skyldes, at den voldsomme kundestorm er drevet over og reelt var tomme protester eller om effekten af balladen først vil vise sig senere er svært at spå om.

»Uanset hvad de tidlige tal viser, er der ingen tvivl om, at vi har en stor og vigtig opgave i at forsøge at vinde den tillid tilbage, som vi har tabt hos vores kunder,« skriver Michael Rasmussen.

Investeringsøkonom Per Hansen fra aktiemægleren Nordnet kalder kundeafgangen for »overraskende« i lyset af den voldsomme ballade.

»Det er endnu tidligt at vurdere om hele biddragsballaden var stor ståhej for ingenting. Men det er både dyrt og besværligt at opsige realkreditlån lige med det samme. Samtidig viser historien, at selv om mange overvejer at skifte, ender kun en mindre del med at gøre alvor af det,« vurderer Per Hansen.

Men måske vil kundeafgangen først for alvor vise sig senere, påpeger han:

»Måske vil et skifte ske langsomt og glidende i takt med at flekslån skal refinansieres. Samtidig bobler vreden stadig mod Nykredit, og det kan få nogen til at skifte uanset prisen.«