Efter banks nederlag til andelsforening: Der står milliarder på spil

Danske storbanker risikerer milliardtab efter opsigtsvækkende afgørelse om andelsforeningen Duegården i Højesteret. Nykredit har allerede hensat fem milliarder til tab, mens andre banker læser dommen med interesse.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der står milliarder af kroner på spil for især Nykredit i de slagsmål, der i øjeblikket udkæmpes med nødstedte andelsforeninger. Det står klart, efter Duegården på Frederiksberg onsdag fik lov at gå konkurs.

Nykredit havde ved udgangen af 2015 i alt hensat fem milliarder kroner til tab på på de såkaldte swapaftaler, som typisk bruges i andelsforeninger og til landmænd. Onsdagens afgørelse i Højesteret får ikke Nykredit til at ændre på det:

»Dagens kendelse vil ikke føre til yderligere nedskrivninger eller reservationer. Vi har allerede indført en forsigtig regnskabspraksis på området og reserveret til denne sag,« oplyser Nykredits direktør for Retail, Henrik Rasmussen.

Netop de komplicerede swap-aftaler var sammen med overbelåning et centralt punkt i sagen om Duegården. Ifølge en opgørelse fra Tejs Volfsberg Carstensen, uafhængig analytiker af andelsboligmarkedet, så har Nykredit swap-lån for næsten 9 milliarder kroner, hvilket gør Nykredit til den suverænt største udbyder af de omstridte lån. Ifølge samme opgørelse har Nordea swap-lån for lidt over 2 mia. kr., mens Danske Banks realkreditinstitut Realkredit Danmark har swap-lån for lidt over 1 mia. kr.

Men værdien af de komplicerede finansielle instrumenter og dermed det hensatte beløb kan svinge - blandt andet afhængigt af renten. Når renten falder, så falder værdien af swapaftalen også for kunden, mens den stiger for banken. Det er netop problemet for andelsforeningerne, som skal medregne den negative værdi, når prisen på boligerne skal gøres op.

»Værdireguleringer af renteswaps påvirkede resultatet positivt med 410 mio. kr. i 2015 mod en udgift på 3.362 mio. kr. i 2014. Den positive resultatpåvirkning kan blandt andet tilskrives en stigning i swaprenten,« skriver Nykredit i sin årsrapport for 2015.

Koncernen angiver desuden, at beløbet skal ses i lyset af den usikkerhed, »der er tilknyttet de juridiske forhold på andelsboligområdet og kundernes økonomiske situation.«

De reelle og konstaterede tab på renteswaps har dog være langt mindre ind til nu. Fra 2012 til udgangen af 2015 har Nykredit tabt 417 mio. kr. på dem.

Hos Danske Bank har man fulgt med i afgørelsen i Højesteret i sagen om Duegården:

»Vi vil naturligvis nu nærlæse afgørelsen sammen med vores advokat. Der er dog sjældent to sager om nødlidende andelsboligforeninger, der er ens. Derfor er det også vanskeligt at sige præcis, hvilken betydning afgørelsen får. Vi forsøger altid i samarbejde med nødlidende andelsboligforeninger at finde løsninger, som sigter på, at bringe andelsboligerne tilbage på ret kurs, og det mener jeg også, at vi generelt har haft held med,« siger kredidirektør Henrik Hoffmann fra Danske Bank i en skriftlig kommentar.

Jyske Bank har i årevis ligget i juridisk slagsmål med andelsforeningen Engskoven, der også er nødlidende på grund af en swap-aftale. Men sagen drejer sig modsat Duegården ikke om at få lov til at gå konkurs:

»Den sag, som vi har verserende med Engskoven drejer sig om noget andet, og derfor regner vi ikke med, at Højesterets afgørelse får betydning for den sag. Om afgørelsen i Højesteret kan få betydning på længere sigt for os eller andre pengeinstitutter er for tidligt at tage stilling til,« siger Peter Stig Hansen, juridisk direktør i Jysk Bank.

Nordea ønsker ikke at kommentere afgørelsen i Højesteret.