Stor debat om salg af norsk TV2

Efter det i går blev annonceret, at den danske mediekoncern Egmont har købt norske TV2, har der spredt sig utilfredshed i Norge.

Foto: Kallestad, Gorm
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norsk TV 2 kom på danske hænder i går, efter den norske mediekoncern A-pressen søndag aften holdt bestyrelsesmøde om salget af TV-kanalen. Køberen, den danske mediekoncern Egmont, måtte betale 2,1 milliarder norske kroner. Det er dog ikke gået helt uset hen i Norge, hvor politikere er uenige om, hvor vidt salget er en god idé. Industriministeren Trond Giske har udtrykt klar skepsis over for salget af aktierne til danske Egmont. Han er bekymret for de langsigtede konsekvenser snarere end de kortsigtede. ”I første omgang tror jeg ikke, at konsekvenserne er så store. Egmont har været medejer af TV 2 i lang tid. Men så er der spekulationer om, om du vil generere en anden konstellation i de nordiske lande eller i udlandet. Når der sælges ud af Norge, kan det havne op overalt. Vi har allerede TV3 og TV Norge, der har udenlandske ejere, og jeg frygter, at TV 2 tager den samme udvikling,” siger ministeren til den norske avis Dagsavisen. Lederen for Sosialistisk Venstreparti Kristin Halvorsen og lederen fra Center Partiet Liv Signe er også skeptiske, skriver den norske avis VG. Hos Arbeiderpartiet er man overbevist om, at norske ejere er det eneste rigtige. ”Jeg frygter, at public service-rollen på langt sigt bliver udfordret af udenlandske ejere,” siger medietalsmand Kare Simonsen fra Arbeiderpartiet til Dagsavisen, som mener, at det er vigtigt at så stor en medievirksomhed som TV2 har norske ejere.   ”Afstanden kan gøre det nemmere at lade pengene styre. Egmont insisterer på, at de vil opretholde den offentlige public service-rolle, men jeg tror, at norske ejere ville have været bedre til at beskytte norske interesser,” fortsætter han.

Den norske statsminister, Jens Stoltenberg, vil dog ikke blande sig i sagen, da han mener, at handlen er op til virksomhederne alene. Han fastholder, at public service-aftalerne mellem staten og TV2 stadig står ved magt.

Ledelsen og de ansatte i TV 2 deler dog heller ikke den bekymring. De tror på, at Egmont vil bidrage positivt i  udviklingen af TV 2.
Den danske koncern Egmont fastholder også, at der ikke er noget at være nervøse for. "TV 2 er stadig en norsk tv-kanal, der vil fortsætte med at fokusere på nyheder, sport og underholdning. Vi har været medejere af TV 2 fra starten for 20 år siden, og vi vil udvikle TV 2 på mange platforme,” siger koncernchef i Egmont, Steffen Kragh.