Sorø-rigmand: Capinordic skylder mig 50 mio.

Tidligere stolefabrikant fra Sorø har stævnet den konkursbegærede bank i forbindelse med handel til en halv milliard med p-kælder.

Manglende momsbetaling for korttidsparkering på københavnske p-anlæg for år tilbage betyder, at den tidligere stolefabrikant Lorenz Jørgensen mangler adskillige millioner. Selvom Capinordic var uvidende om forholdet, vælger han nu at stævne den konkursramte bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: peter helles eriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den stribe af retssager mod Capinordic Bank, som for få uger siden fik Finanstilsynet til at forlange en højere solvens i banken og dermed satte fokus på bankens pressede situation, kommer nu for en dag én efter én.

Den tidligere stolefabrikant Lorenz Jørgensen fra Sorø stævnede lige før jul Capinordic Bank med krav om godt 50 mio. kr. Kravet kommer efter, at Lorenz Jørgensen og Keops-rigmanden Ole Vagner i 2008 købte to p-kældre på Israels Plads og i Adelgade i København. Sælger var den nu konkursramte byggematador Carsten Leveau og hans koncern Centerplan, og handlen var bla. finansieret af Capinordic Bank.

Lorenz Jørgensen har stævnet Capinordic Bank, fordi banken i 2008 medvirkede til en handel til 475 mio. kr., hvor Lorenz Jørgensen og Ole Vagner købte to københavnske p-kældre af Carsten Leveau. I starten af 2009 solgte Ole Vagner dog sin andel til Lorenz Jørgensen, som i dag er eneejer. Lorenz Jørgensen fremstiller forløbet således:

»Carsten Leveau skulle drive p-kældrene for os og havde stillet visse garantier i forbindelse med handlen. Men som bekendt gik Centerplan konkurs kort efter, hvilket skabte stor usikkerhed. Da vi overtog ejendommen, var det yderste pant et lån ydet af Capinordic Bank på 75 mio. kr., og det var derfor i Capinordics interesse, at handlen stod ved magt, så banken slap for at stille op i køen af kreditorer hos Centerplans kurator. Banken gav os derfor noget ekstra for at fastholde handlen,« oplyser han.

Ingen moms af parkering

Parterne blev enige, og Lorenz Jørgensen fandt et nyt selskab, QPark, til at drive p-kælderen, og alt burde så være, som det skulle. Men i første kvartal af 2009 gik det op for ham, at der ikke var blevet betalt moms af korttidsparkering i 2007 og 2008.

Det betød, at indtægterne fra p-kælderen reelt var 20 pct. mindre end forventet. Omregnet til købspris svarer dette til, at Lorenz Jørgensen har betalt knap 30 mio. kr., og sammen med en række andre forhold løber hans krav mod Capinordic Bank op i 50 mio. kr.

Ifølge Lorenz Jørgensen var Capinordic uvidende om den manglende momsbetaling. Ansvaret herfor ligger efter hans vurdering hos den revisor, som påtegnede p-kælderens regnskab.

»Men da Capinordic har formidlet salget, er det dem, jeg går til. Det er så op til banken at gøre regres over for revisoren,« siger Lorenz Jørgensen, som også har stævnet den pågældende revisor samt kurator i Centerplans konkursbo, advokatfirmaet Plesner i sagen.

Flere stævninger på vej

Det er retstvister som denne, der inden for de seneste uger har skabt usikkerhed om Capinordics Banks solvens. Capinordics nye adm. direktør, Henrik Vad, har ikke oplyst, hvilke sager det konkret drejer sig om.

Kurator i Centerplan, Pernille Bigaard, fortalte i sidste uge, at hun har stævnet Capinordic Bank for 20 mio. kr. på vegne af konkursboet efter Centerplan. Derudover er der ifølge Berlingske Business oplysninger stævninger på vej fra Synercos konkursbo i størrelseordenen 35 mio. kr. Kravene drejer sig om pantsætninger vedrørende medicoselskabet PNN Medecal og ejendomsselskabet SBS Estates, som opererer i Bulgarien. Synerco var multiiværksætteren og eksmilliardæren Peter Forchhammers investeringsselskab frem til konkursen i efteråret 2008. Yderligere et stort krav på 160-170 mio. kr. skulle derudover være undervejs mod Capinordic.


Læs mere om Lasse Lindblad og rigmandsklubben i bogen ”Milliardærklubben”.