Snu dansker vil afkøle storsvedende datacentre

Teknologivirksomheden Asetek har efterhånden bevist, at dens computer-kølesystemer er en sund og solid forretning. Nu rejser Asatek 100 mio. kr. til den helt store satsning – det svulmende, globale servermarked.

André S. Eriksen vender blikket mod Oslo, når han skal bruge investorer. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

En håndfuld investorer kaster nu 100 friske millioner kroner efter teknologivirksomheden Asetek. Med kapitalrejsningen er Aalborg-virksomheden, der gør sig i vandkøling af computere, dermed polstret til sin næste store satsning. Den handler om at indtage et stort, internationalt vækstmarked – nemlig køling i datacentre.

Det rejste beløb er ikke i danske kroner, men i norske. Asetek er noteret på Oslo­børsen, så kapitalrejsningen sker som en aktieemission blandt de norske fjelde. Det ændrer dog ikke ved, at ophavsmanden til og topchef i Asetek, André S. Eriksen, er mere end begejstret for, at den nordjyske teknologi­virksomhed med 75 ansatte nu er blevet polstret til at tage en nyt, stort markeds­mæssigt tigerspring.

»Vi står foran nogle spændende år. Vi sidder på en ny, men alligevel afprøvet teknologi, der har potentiale til at spare en procent af verdens strømforbrug. Det er, fordi vi kan køle computere langt mere effektivt end det sker i dag,« siger han med begejstring i stemmen og tilføjer:

»Vi har allerede gjort det med PCerne. Nu kaster vi os over serverne, hvor der er et enormt marked, som vokser i takt med at flere og flere data bliver sendt op i skyen (ekstern serverbaserede datalagring, red.).«

André S. Eriksen er ikke bange for at bruge store ord om potentialet i den virksomhed, som han selv etablerede omkring årtusindskiftet. Den i dag 42-årige iværksætter forlod dengang termostatkoncernen Danfoss for selv at afprøve en idé, der blandt andet var født af en af datidens helt store udfordringer inden for computerhardware: Hurtige computer­chips afgiver meget varme – endnu hurtigere chips afgiver endnu mere varme.

Industrien så med andre ord ind i en fremtid, hvor den næsten eksponentielle vækst i computerkraft ville skabe næsten u­overskuelige problemer med køling af maskinerne.

Danfoss som ballast

Det problem satte André S. Eriksen sig for at løse med sin knowhow fra Danfoss som ballast. Deriblandt en viden om, at væske er en langt mere effektiv varmeleder end den luft, der traditionelt køler computere via ventilatorer. Den første håndfuld år var projektet dog præget af udfordringer. Nogle var af teknisk karakter – andre var en generel modstand mod tanken om kombinationen af elektronik og vand.

Derfor var de første fem års tid også præget af store udviklingsudgifter og minimale indtægter. Det ændrede sig dog, da Asetek-holdet fik skabt et produkt, som ikke var meget større end en ishockeypuck, der var så overbevisende, at en af verdens helt store computerproducenter ikke mere kunne sidde med armene over kors og afvise teknologien.

»Gennembruddet kom i 2007, da vi fik den første store aftale med amerikanske HP. Herefter gik det slag i slag. I dag er vi nået et punkt, hvor vi sælger mellem 50.000 og 60.000 kølesystemer om måneden. Det er gået fra at være en underskudsforretning til det modsatte. Sidste år havde vi et drifts­overskud på 20 millioner kroner,« siger André S. Eriksen.

Det kunne ligne et nordjysk væksttog, der var sat i gang, og som bare ville accelerere de næste mange år. Men den teknologiske udvikling har på ny udfordret Asetek og på den måde indirekte tvunget den innovative virksomhed til at gentænke sin eksistens­berettigelse.

»Udfordringen har været, at det traditionelle PC-marked ikke mere er i vækst. Bærbare computere og mobile enheder som iPads og smartphones dominerer i dag – de har mindre regnekraft og derfor ikke brug for samme køling. Deres data og regnekraft er på vej ud i skyen. Det gav os i 2011 modet til at tage næste udfordring op: Datacentrene og deres millioner af servere,« siger André S. Eriksen, der i samme åndedræt pointerer, at han ikke af den årsag vil slippe det nu­værende guldæg:

»Det skal dog siges, at vi stadig har et stabilt marked inden for computerspillere og professionelle, der har brug for kraftige maskiner – du designer jo ikke en ny BMW på en iPad. Det forsvinder ikke og vil dominere vores indtjening noget tid endnu.«

Fandt kapital i Norge

Og så er vi tilbage ved nutiden. For Asetek valgte for nogle år siden at blive noteret på børsen i Oslo. Det skete blandt andet fordi, at André S. Eriksen ikke syntes, der var samme muligheder for kapitalrejsning i det på det tidspunkt kriseramte Danmark. Og nu har en række eksisterende og nye investorer, deriblandt institutionelle, valgt at støtte en aktieemission, der fylder Aseteks pengekasse op med 100 friske norske millioner kroner – eller cirka 85 millioner danske kroner.

De penge skal bruges til at få gang i den forretning, der bygger på Aseteks seneste teknologiske satsning – nemlig server­vandkøling. Og investorerne satser ifølge virksomhedsstifteren ikke sparepengene på et uprøvet produkt, tværtimod.

»Én ting er, at vi har vist vores værd i feltet før, og at vi i dag står meget stærkt inter­nationalt. En anden er tidshorisonten. Vi skal vel omsætte for omtrent ti millioner dollar (ca. 67 mio. kr.) i serverdelen, før det for alvor bliver profitabelt. Sidste år nåede vi to og en halv million dollar. Vi udvikler stadig produkterne, men det er mest i form af varianter. Det er grundlæggende et modnet produkt,« siger André S. Eriksen og tilføjer:

»Derudover er der en forsinkelse i forbindelse med, at det ikke er slutbrugerne, der er vores kunder. Vores teknologi virker, men de store computerproducenter skal lave prototyper af deres maskiner, teste dem osv. Det skaber en produktcyklus på måske to år. Det påvirker også vores skaleringsstrategi.«

Tromsø Universitet sparer en million

Lige nu står Aseteks servervandkøling og bobler lystigt derudad på blandt andet Tromsø Universitet. Ifølge André S. Eriksen sparer det ikke bare det norske universitet for rundt regnet en million kroner årligt på el­regningen. Det har også potentiale til at skære en luns af deres varmeregning.

Og det er deri, at nogle af de mest hårdtslående salgsargumenter fra Aseteks side kommer. For computere står i dag for noget nær to procent af verdens energiforbrug. Den ene halvdel mener André S. Eriksen, han kan skære bort. Det til glæde for både folks udgifter, miljøet og den nordjyske teknologi­virksomhed Asetek.