Norsk børsinteresse for dansk teknologi

Asetek er børsnoteret i Norge. Her er etablerede investorer ikke bange for at satse på en mindre, dansk virksomhed. Og de fortæller gerne hvorfor.

Stifter og chef for Asetek i Aalborg Øst,  André S. Eriksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Der er i teorien mange forskellige veje til kapital for vækstvirksomheder, men mange af de veje er i praksis blindgyder – og var det ikke mindst i de år, der fulgte den finansielle nedsmeltning i 2008.

Det har fået mange iværksættervirksomheder til at tænke i alternative baner, og for den nordjyske teknologivirksomhed Asetek sendte det iskolde danske investeringsmiljø i 2013 år siden virksomheden nordpå, til fondsbørsen i Oslo. Her har virksomheden ad flere omgange hentet trecifrede million­beløb, og nu har den gjort det igen. Denne gang har den rejst 100 millioner norske kroner i én emission.

For manden bag Asetek, der gør sig i vandkøling af computere og servere, har mødet med de norske investorer været en »kæmpesucces«, som han selv betegner det.

»Aktørerne på markedet deroppe virker ret åbne. De er ikke så fokuserede på, om et selskab er stort eller lille – og de er villige til at se på udviklingsselskaber, der endnu ikke er profitable. Jeg opfatter dem ikke som sådan som mere risikovillige end herhjemme – men de er måske mere »open-minded« over for muligheder,« siger André S. Eriksen, adm. direktør i Asetek, og tilføjer:

»De tager det alvorligt, selv om man er en mindre spiller. Vi har tre aktieanalytikere i Norge, der følger os. Det, synes jeg, er imponerende.

Og det er ikke bare småinvestorer, der vælger at investere i Asetek via børsen i Oslo. I Norge er der en større tradition for, at stor­investorer og institutionelle investorer forsøger sig med mindre udviklingsselskaber. En af Aseteks aktionærer er eksempelvis DNB Asset Management, der forvalter en formue på 25 milliarder norske kroner. Aktiechef i DNB, Thomas Alexander Vogt, melder sig »tilfreds« med sin investering i Asetek, der udgør et ejerskab på 7,2 procent den danske virksomhed.

Det på trods af at Aseteks aktier i dag ligger i kurs 11 – en tredjedel af noterings­kursen. Men det er heller ikke det centrale for aktiechefen – han har blikket rettet mod fjernere horisonter: potentialet i virksomheden.

»Aseteks forretningsidé med gen­ind­vinding af varme i forbindelse med computer­køling repræsenterer et yderst interessant og miljørigtigt koncept med stor fremtidig international anvendelses­mulighed, når man tænker på al den elektricitet, som man i fremtiden verden over vil bruge på computerdrift og datacentre og køling af dem,« siger han i en skriftlig kommentar.

Små virksomheder interesserer mindre

Det ændrer dog ikke ved, at det, man normalt holder øje med ved aktieselskaber, er kursen. En af storaktionærerne i Asetek, tidligere børsmægler Ib Sønderby, ærgrer sig over kursfaldet, men bekymrer sig ikke. For Asetek er i hans optik blandt andet ramt af nogle af de effekter, der nu engang kommer, når man er et mindre, børsnoteret selskab.

»Problemet er, at der ikke er meget omtale af de små og mellemstore virksomheder, der henter kapital på børsen – det skaber desværre ikke den store interesse for selskaberne og dermed vigende kurser. Og det gør, at selv meget små handler kan påvirke kursen negativt,« siger han og vender sig mod årsagerne til, at han har valgt at lægge nogle af sine æg i Aseteks kurv:

»For mig at se er der tale om en virksomhed med et enormt potentiale, som meget vel kan blive det nye danske Danfoss. Så god vurderer jeg faktisk, at Aseteks forretningsidé er.«

Om det kommer så vidt, vil tiden vise. Asetek-chefen André S. Eriksen siger selv, at virksomheden i dag er markedsledende, og at den er ved at tage et stort skridt ind i en meget større verden – nemlig køling af servere i datacentraler.

Vækstfonden, der også har skudt penge i den nordjyske virksomhed, støtter op om visionen – og om sammenligningen med store, danske industrieventyr.

»Asetek er en yngre virksomhed men kommer af samme danske tradition med fokus på vand som Grundfos og Danfoss, der er blevet kæmpe internationale succeser,« siger Vækstfondens direktør, Christian Motzfeldt, og tilføjer:

»Med de datamængder, der fremover skal bruges i verden, der kræver energi og udvikler varme, bliver der et stadig tydeligere behov for Aseteks løsninger. Det kan tage flere år endnu, men vi er klar til at vente.«