Chipgigant går nu efter de tunge drenge

Intel ser ud til at kunne slippe fri af lænkerne til det faldende PC-marked og i stedet skabe forretning på datacentre og Tingenes Internet.

Der bliver stadig færre PCer med Intel indeni, fordi PC-salget daler. Til gengæld har den amerikanske chipgigant fået solidt fat i de store datacentre. Arkivfoto: Mauritz Antin, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURITZ ANTIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Behovet for at holde styr på de eksplosivt voksende mængder af data sikrer verdens største chipproducent, amerikanske Intel, et bedre regnskab end ventet trods faldet på det traditionelle PC-marked.

Intels største delforretning, leverancer til stationære og bærbare PCer, faldt i omsætning med 13,5 procent til 7,54 milliarder dollars i april-juni men ligger dog bedre end ventet. Omvendt voksede den næststørste delforretning, datacentre, med 9,7 procent til 3,85 milliarder dollars. Sammenlagt faldt omsætningen med 4,6 procent til 13,19 milliarder dollars, men det er et mindre fald end ventet. Overskuddet landede på 2,71 milliarder dollars mod 2,80 milliarder for et år siden.

Intel-aktien er faldet med 18 procent i år. Selskabet har haft problemer med at omstille sig fra det traditionelle PC-marked, som Intel sidder på omkring 80 procent af, til den mobile verden med smartphonetelefoner og tavle-PCer, hvor chipgiganten har haft særdeles svært ved at få fodfæste.

Ikke længere fanget af PC-markedet

Den voksende brug af nettjenester kræver store investeringer i datacentre, som skal håndtere de mange data og programmer, som kører over internetforbindelsen. Dertil kommer den nye forretning med Tingenes Internet, hvor massevis af dimser og dingenoter kobles på nettet. Og netop Intels fokus på chips til datacentre giver dermed pote.

Intels koncernfinansdirektør Stacy Smith understreger, at Intel ikke længere er fange af PC-markedet, selv om Intel forventer, at det falder yderligere i år. 40 procent af Intels omsætning og 70 procent af overskuddet kommer nu fra processorer til datacentre, hukommelseschips brugt til datalagring og chips, som tilfører computerkraft i alt fra biler til airconditionanlæg.

Giganten vil dog skære omkring en milliard dollars af sit 2015-budget, så investeringer i nye fabrikker og udstyr kommer ned på 7,7 milliarder dollars.