Smertefri overgang til digitalt TV

Nattens skifte til digitalt TV forløb rent teknisk efter planen, og TV-seerne synes indtil videre at være løbet ind i få problemer.

TV-forhandlere holdt søndag ekstraordinært åbent for at assistere sortskærmskunder Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks skifte fra analogt TV til digitalt natten til søndag forløb rent teknisk helt efter planen - i en grad, så de 18 hovedsendere kunne sættes i drift lidt før tid.

Selskabet Broadcast Service Danmark, der forestod ændringerne, havde sat klokken 4 søndag morgen som mål for at starte hovedsenderne - men nåede det syv minutter i.

- Alt i alt er det gået fuldstændig som vi regnede med, konstaterer Finn Søndergaard Pedersen, direktør for Broadcast Service Danmark.

Selve ændringen på de 18 steder, hvor kabler skulle af- og påmonteres, var faktisk overstået på mellem en halv og en hel time. En IT-mæssig ændring af den såkaldte MUX-1, der har været i drift et stykke tid, trak dog ud.

Ud over hovedsenderne, der dækker 97 procent af seerne, skulle der gang i 29 hjælpesendere. Her har der været problemer med enkelte dele på nogle sendere.

- De sender med en lidt lavere effekt end det optimale. Men det er ikke noget, som vi mener berører mange husstande, siger Finn Søndergaard Pedersen, der lover problemet løst i løbet af ugen.

Hos selskabet Digi-TV, et samarbejde mellem Danmarks Radio og TV2, fik man fra lørdag aften til søndag morgen blot omkring 75 opkald. I løbet af søndag formiddag har man hørt fra yderligere et par hundrede seere.

- Typisk mangler seerne nogle kanaler, der ikke er genindstillet automatisk, forklarer Carsten Corneliussen, talsmand for Digi-TV.

Rådet er at tænde og slukke apparatet eller genfinde fabriksindstillingerne på TVet. Enkelte kan dog have købt forkerte eller for dårlige modtagerbokse, vurderer Carsten Corneliussen.

/ritzau/