Skifergas kan fylde milliardhul i statskassen

Franske Total har fået grønt lys til den første prøveboring efter skifergas i Danmark. Samtidig dykker statens indtægter fra olie og gas i Nordsøen. Hvis Total finder skifergas, kan det kaste milliarder i den danske statskasse. Spørgsmålet er, om vi har råd til at sige nej?

Byrådet i Frederikshavn skulle onsdag aften beslutte, om de ville give tilladelse til prøveboring efter skifergas i kommunen. Før byrådsmødets start var der demonstration mod skifergas Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Snart står det klart, om den danske undergrund gemmer på værdifuld skifergas. Det franske selskab Total og Nordsøfonden har fået tilladelse til at stikke et bor i en mark syd for Frederikshavn for i første omgang at afgøre, om der er gas. Hvis svaret er ja, er det et åbent spørgsmål, om den skal hentes op.

Statskassen er dog under pres. En ny opgørelse fra Energistyrelsen viser, at statens indtægter fra Nordsøen faldt med tre mia. kroner – svarende til 12 procent – fra 2012 til 2013. Beskatningen af olie og gas fra Nordsøen gav sidste år 22,1 milliarder kroner, og det tal ventes at dale yderligere i takt med, at olie- og gasreserverne svinder. En produktion af skifergas kan vende op og ned på det billede.

Men først skal Total have boret i jorden.

»Vi kaster os ikke ud i efterforskningsprojekter, medmindre vores geologer tror på det. Men der er stadigvæk et element af lotteri i efterforskningen. Hvis du er sikker på at finde noget, vil der ikke være tale om efterforskning,« siger Henrik Nicolaisen, seniorkoordinator for Totals efterforskning i Danmark.

Uafhængighed af russisk gas

Udgifterne i forbindelse med prøveboringen i Nordjylland og undersøgelser i Nordsjælland løber op i omkring 300 mio. kroner, og hvis Total skal påbegynde kommerciel produktion af skifergas i Danmark, vil det kræve en investering omkring 1,5 milliarder kroner. På det tidspunkt er vi adskillige år ude i fremtiden.

Det er for tidligt at sige, hvor mange milliarder skattekroner dansk skifergas kan bidrage med. Endnu før Total stikker bordet i den nordjyske undergrund, vurderer eksperter fra U. S. Geological Survey (USGS) dog, at der kan ligge knap 190 mia. kubikmeter skifergas i Danmark. Heraf vurderes omkring 67 mia. kubikmeter at ligge under land. Hvis det estimat holder stik, vil milliardbidraget til statskassen være enormt.

Ikke nok med at beskatning af mulig skifergas kan bidrage til samfundsøkonomien. Dansk og europæisk produktion af skifergas kan også gøre regionen mere uafhængig af import af gas fra Rusland.

Miljøsvineri i USA

Spørgsmålet er, om vi i Europa er interesserede i et skifergaseventyr som i USA. Den billige gas har nemlig ført et enormt miljøsvineri og store folkelige protester med sig.

I Frederikshavn protesterede blandt andre Greenpeace tirsdag aften, inden byrådet med stemmerne 27 ud af 31 godkendte en VVM-redegørelse fra Total og Nordsøfonden. Godkendelsen af miljøredegørelsen gav grønt lys til den første prøveboring efter skifergas i Danmark.

»Beslutningen i Frederikshavns byråd kan få vidtrækkende konsekvenser for miljøet og klimaet. Ved indvinding af skifergas løber man en uacceptabel risiko for, at man også forurener grundvandet. Og samtidig vil man belaste klimaet med et fossilt brændsel, der er unødvendigt i dansk energiforsyning,« siger klima- og energiekspert i Greenpeace Tarjei Haaland.

VVM-redegørelsen i Frederikshavn viser dog, at der ikke vil være nævneværdig påvirkning af miljøet. Og Total fastholder, at boringen efter skifergas sagtens kan gøres uden at skade miljøet.

»Hvis det bliver gjort ordentligt, kan vi undgå miljøproblemer i Danmark, og fracking-metoden (brud af skiferlag, red.) er præcis den samme, som bruges i Nordsøen,« siger Henrik Nicolaisen fra Total.

Borgmester kalder regeringen

I Frederikshavn efterlyser borgmester Birgit S. Hansen (S) nu en udmelding fra regeringen om, hvorvidt man faktisk ønsker skifergas eller ej i Danmark.

»Hvad vil vi med det her tog, der er sat i gang? Vil vi have skifergassen op? Det vil have stor betydning for den danske energipolitik, og det er en debat, der vedrører hele landet – ikke kun Frederikshavn Kommune,« siger Birgit S. Hansen, der nu har sendt et brev til sin partikollega erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen for at råbe regeringen op.

Total og Nordsøfonden modtog to koncessioner til prøveboringer efter skifergas under VK-regeringen tilbage i 2010. I dag bakker Venstres energiordfører, Lars Chr. Lilleholt, kraftigt op om skifergas i Danmark.

»Vi deler ikke den røde skepsis for, at vi skal være frie af fossile brændsler, så det må vi endelig ikke røre ved. Hvis mulighederne er der, skal vi også være parat til at udnytte dem,« siger Lars Chr. Lilleholt.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) er mere tilbageholdende.

»Om Danmark har råd til at sige nej til skifergas, kommer an på, hvor meget der er, og hvor svært det er at få op. Det er alt sammen noget, man kan få svar på via den prøveboring, der nu er godkendt, så det er et hypotetisk spørgsmål,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Hvis prøveboringen viser, at der er gas i Nordjylland, skal der endnu en miljøgodkendelse til, før Total kan »fracke« de første skiferlag. En kommerciel produktion kræver godkendelse fra Miljøministeriet samt Energistyrelsen.