»Fracking« splitter både Europa og undergrunden

I Europa følger politikerne nøje det amerikanske gas-eventyr. Storbritanniens premierminister, David Cameron, satser alt på at få gang i produktion af skifergas.

David Cameron satser på skifergas. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL ELLIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Europa er splittet i spørgsmålet om skifergas, har USAs enorme produktion af skifergas og skiferolie i den grad sat turbo på økonomien.

Således er USA, der er en af verdens største forbrugere af energi, blevet nettoeksportør af energi. Imens jubler de i industrien, og miljøaktivisterne græder. Produktionen af den billige gas er nemlig kontroversiel, da jordskred og alvorlig gasforurening af grundvandet giver USA store miljøproblemer at kæmpe med.

I Europa følger politikerne nøje produktionen af amerikansk skifergas. Godt nok vil de gerne have den eftertragtede gas, da den kan gøre Europa meget mere uafhængig af import af fossile brændsler fra politisk ustabile områder som Rusland og Mellemøsten. Men de europæiske politikere vil for alt i verden undgå de miljøproblemerne, som er fulgt med i USA. Både Frankrig og Bulgarien har således forbudt boringer. Fracking kalder man den metode, som industrien bruger til at indvinde skifergas på land. Det sker nogenlunde på samme måde som i Nordsøens kalkholdige oliefelter, hvor man først laver lodrette og dernæst vandrette boringer i undergrunden. I de vandrette boringer skyder boreselskaberne under meget højt tryk en blanding af vand, kemikalier og sand gennem rørene. Det skaber såkaldte frakturer og knækker skiferlaget, hvorved der bliver frigjort gas.

Stort potentiale i Storbritannien

Den danske statsgeolog Peter Britze er formand for en europæisk ekspertgruppe, der i løbet af det næste halvandet år skal afdække Europas samlede potentiale for skifergas. Han afviser på forhånd et europæisk skifergaseventyr på linje med det amerikanske. De foreløbige undersøgelser viser simpelthen for lidt skifergas i Europa.

Ifølge eksperter fra U.S. Geological Survey (USGS), der regnes for at være verdens førende institut på området, rummer Danmarks undergrund dog et betydningsfuldt potentiale for at udvikle skifergas.

Det er vurderingen, at der i den danske undergrund ligger mellem nul og 190 milliarder kubikmeter skifergas på land og til havs. Geologerne siger samtidig, at det mest sandsynlige er, at vi potentielt har 80-85 milliarder kubikmeter i undergrunden.

I Polen skønner USGS, at der er lidt mere af denne gas end i Danmark. Storbritannien rummer formentlig nogle af EUs største ressourcer.

I området The Midlands i det centrale England, som er hjemsted for de berømte hjemmelavede pork pies, er de estimerede ressourcer af skifergas mange gange større end i Danmark. De britiske geologiske undersøgelser vurderer nemlig, at der kan tages 3.000 milliarder kubikmeter gas i The Midlands op fra dybet, altså produceres. Om det så overhovedet kan betale sig, er en anden snak. Men i begyndelsen af året sagde premierminister David Cameron, at hans regering vil »satse alt på skifer«.