Gas under pres i grøn omstilling

Naturgasselskaberne byder ind med nye energiløsninger for at sikre sig en plads i fremtidens energiforsyning. Biogas og nye teknologier kan skabe vækst.

Udbygningen af gasstationer henvender sig ud over til de danske lastbiler også til transdittrafikken, hvor stadig flere tyske og svenske busser og lastbiler kører på gas. Foto: Per L. Sørensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske naturgassektor er under pres af den grønne omstilling, som et bredt politisk flertal har vedtaget med energiforliget i 2012. Regeringen har planer om at udfase husstandsopvarmning med naturgas senest i 2035. Men det er ifølge naturgasselskaberne samfundsmæssigt urentabelt.

Desuden er der store muligheder for, at gassektoren kan blive en vigtig fremtidig spiller i omstillingen til grøn energi ved at sende grønne gasser gennem naturgasnettet, som er bygget tilbage i 80erne og fuld afskrevet. Desuden kan gassektoren ligesom andre dele af energiindustrien bidrage til teknologiudvikling, der kan gøre danske miljø- og energivirksomheder mere konkurrencedygtige på eksportmarkederne.

Billigere med tiden

Susanne Juhl, adm. direktør i HMN Naturgas i Søborg – landet største naturgasselskab – peger på, at biogas kan bruges til husstandsopvarmning og sendes ud via naturgasnettet, som man har i forvejen. Biogas er tre gange så dyrt som naturgas i dag, men har en række fordele, når det gælder CO2-besparelser, ligesom produktionen af biogas løser forskellige miljøproblemer i landbruget.

Desuden bliver biogassen på sigt billigere efterhånden som teknologien modnes.

»Men det forudsætter selvfølgelig, at vores 240.000 forbrugere får lov at bruge biogas til opvarmning i fremtiden og ikke alle sammen skal gå over til el og varmepumper,« siger Susanne Juhl.

Nye teknologisamarbejder

Hun peger samtidig på, at netop opgraderingen af biogas til distribution i gasnettet indebærer en teknologiudvikling, som er af betydning for dansk erhvervsliv. Bl.a. samarbejder HMN p.t. med Novozymes om udvikling af enzymer, der kan opgradere biogas til distribution på en ny alternativ måde. Desuden er der på sigt også tekniske muligheder for at omdanne el til gas og dermed lagre strøm i naturgasnettets ledninger og på lagringsstationer.

Den manglende mulighed for at lagre strøm er et af de største problemer i den grønne omstilling. For når det blæser meget, øges strømproduktionen til et niveau, hvor elprisen ofte bliver negativ. Også på andre områder arbejder naturgasselskaberne på at komme i front i forhold til den grønne omstilling.

Nye tankanlæg

I øjeblikket udbygger HMN således lige nu nettet af tankstationer for gas, så lastbiler og busser, der kører på gas, lettere kan tanke op i Danmark. De nye gasstationer henvender sig også til transittrafikken gennem Danmark. Stadig flere tyske og svenske busser og lastbiler kører på gas, fordi gasafgifterne er lavere i de to lande end i Danmark, hvor afgiften er Europas højeste.

Gasnettet vil også være vigtigt at opretholde, hvis der findes skifergas i Danmark. Der gennemføres i øjeblikket en forsøgs-boring i Nordjylland.

Regeringen har sagt, at skifergas kan anvendes i overgangsperiode frem mod 2050, hvis den kan udvindes på en økonomisk og miljømæssigt forsvarlig måde. Skifergassen vil så kunne erstatte olie og kul, der er mere belastende i CO2 sammenhæng.